Kontakt do mnie!
joanna.m@poczta.fm


Durszlak.pl

Święta

sobota, 18 grudnia 2010


Kolejna propozycja na święta. Połączenie piernika z makiem. Dużo dodatkowych aromatów, takich jak melasa, cukier cynamonowy i miód. Mak z bakaliami. Do tego dekoracja z lukru i kolorowego groszku.


Składniki na 10 babeczek [foremki o średnicy 4cm i wysokości około 5cm]:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka sody

  • 2-3 łyżki przyprawy do pierników

  • ¼ szklanki cukru cynamonowego

  • 3 łyżki miodu

  • 3 łyżki melasy

  • ½ szklanki mleka

  • ¼ szklanki oleju

  • 1 jajko

  • masa makowa około 150-200 ml

  • cukier puder do lukru

  • kolorowy groszek do dekoracji


Wykonanie:

  • Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Wysmarować masłem zagłębienia w blasze.

  • Przygotować suche składniki do ciasta, czyli mąkę, sodę i przyprawę korzenną przesiać.

  • Przygotować mokre składniki do ciasta, czyli mleko, olej, jajko, miód i melasę wlać do jednej miski.

  • Do składników mokrych dodać suche i całość delikatnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach.

  • Połowę ciasta rozlać do zagłębień w blasze.

  • Nałożyć po łyżce masy makowej.

  • Całość przykryć pozostałą częścią ciasta. Ważne, aby zagłębienia były wypełnione do wysokości ¾.

  • Włożyć do piekarnika. Piec około 20 minut. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką.

  • Po przestudzeniu wyjąć muffiny z blachy, udekorować lukrem i kolorowym groszkiem.


piątek, 17 grudnia 2010

Tym razem propozycja świąteczna do barszczu, i nie tylko. Małe babeczki nadziewane farszem grzybowym. Smakiem przypominają paszteciki, ale wyglądają zupełnie inaczej. Taka odmiana na świątecznym stole!


Składniki do farszu: 2 opakowania suszonych grzybów, 1 cebula, 20 dkg pieczarek

Składniki do ciasta:

  • 2 szklanki mąki

  • łyżka proszku do pieczenia

  • płaska łyżeczka soli

  • 1 szklanka mleka

  • 2 jajka

  • pół szklanki oliwy z oliwek


Przygotowanie farszu:

  • Zalewamy suszone grzyby wodą i gotujemy na wolnym „ogniu”. Dodajemy pokrojone pieczarki. Całość gotujemy około 1.5 godziny. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę i dodajemy grzyby wraz z pieczarkami. Całość smażymy około pół godziny, doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy w blenderze.

Przygotowanie ciasta:

  • Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce , większej przygotowujemy mokre składniki, czyli mleko, 2 jajka i oliwę. Dodajemy składniki suche całość mieszając mikserem na wolnych obrotach.

  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

  • Nakładamy po łyżeczce ciasta, tak by ciasto zakryło tylko dno mini foremki. Łyżeczką nakładamy farsz grzybowy. Uzupełniamy foremkę ciastem do wysokości około ¾.

  • Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 12-15 minut. Ja tuż przed końcem dogrzewam samą górę, tak by babeczki się zarumieniły.



... a gdy po obiedzie coś zostanie, można zapakować i idąc w gości zabrać w prezencie!



Smacznego!


14:25, smacznymuffin , Święta
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 18 października 2010
Oto jeden ze sposobów pakowania muffinów
dla przyjaciół.




W paczuszkach zapakowane
muffiny z mąki orkiszowej,
nadziewane budyniem waniliowym.


20:47, smacznymuffin , Święta
Link Dodaj komentarz »