Kontakt do mnie!
joanna.m@poczta.fm


Durszlak.pl

... z nadzieniem

niedziela, 17 czerwca 2012
Mąka orkiszowa, kakao, twaróg i czekolada! Smacznego !

Moja propozycja: utrzeć czekoladę gdy babeczki są jeszcze gorące i ... zjejść !

przepis

Składniki suche :


  • 1 szklanka mąki orkiszowej

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • pół szklanki cukru

  • szczypta soli

  • łyżka proszku do pieczenia

  • kilka łyżek kakao


Składniki mokre:


  • 1 szklanka mleka

  • 0/5 szklanki roztopionego masła

  • 2 jajka


Składniki do nadzienia:


  • 200 g twarogu białego

  • 3-4 łyżki cukru waniliowego

  • 1 żółtko



  1. Przygotowanie nadzienia: do miski wrzucamy twaróg, kilka łyżek cukru i jedno żółtko. Całość ucieramy widelcem na jednolitą masę.

  2. Przygotowujemy ciasto: do mokrych składników dodajemy składniki suche i całość mieszamy mikserem na wolnych obrotach.

  3. Uzupełniamy foremki do wysokości 3/4. Z farszu formujemy małe kuleczki i wkładamy do każdej foremki. Dodajemy po łyżce ciasta na wierzch. 

  4. Wkładamy foremki do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20-25minut, do czasu aż się zarumienią.

muffin

Smacznego ! Miłego dnia !

wtorek, 06 marca 2012

Mnie namówił mąż a ja namawiam Was. Warto zmienić zwykłą pszenną mąkę na zdrowszą, np.: na orkiszową. Smakuje a całość jest dużo zdrowsza. Warto zadbać o siebie i swoich najbliższych.


Babeczki nie są zbyt słodkie, ale nadzienie z kokosa i białego twarogu czynią z nich smaczną przekąskę. Mogą być dodatkiem do kawy lub propozycją na podwieczorek dla najmłodszych.

muffiny z wiórkami kokosowymi

Wykonie jak zwykle, wyjątkowo proste i szybkie.

Przepis niezawodny, polecam !

babeczki z kokosem

babeczki z kokosem


przepis

Składniki suche :


  • 1 1/5 szklanki mąki orkiszowej

  • 0/5 szklanki mąki pszennej

  • pół szklanki cukru

  • szczypta soli

  • łyżka proszku do pieczenia

  • kilka łyżek siemienia lnianego mielonego


Składniki mokre:


  • 1 szklanka mleka

  • 0/5 szklanki oleju

  • 2 jajka


Składniki do nadzienia:


  • 4-5 łyżek wiórków kokosowych

  • ok 100 g białego twarogu

  • kilka łyżek cukru, może być cukier waniliowy



  1. Przygotowanie nadzienia: do miseczki wsypujemy wiórki kokosowe i cukier, dodajemy twaróg i całość mieszamy. Tak by wszystko się połączyło w zbitą masę. Można podlać śmietaną, jeżeli jest taka potrzeba.

  2. Przygotowujemy ciasto: do mokrych składników dodajemy składniki suche i całość mieszamy mikserem na wolnych obrotach.

  3. Uzupełniamy foremki do wysokości 3/4. Z farszu formujemy małe kuleczki i wkładamy do każdej foremki. Dodajemy po łyżce ciasta na wierzch. Posypujemy siemię lnianym.

  4. Wkładamy foremki do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20 minut, do czasu aż się zarumienią.

muffin

Smacznego ! Miłego dnia ! Czy za oknem już wiosna !?

poniedziałek, 19 grudnia 2011

Wilgotne babeczki z pomarańczowym budyniem KUBUSIOWYM dla dzieci i nie tylko. Wyjątkowo prosty  i niezawodny przepis a efekt wyjątkowy. Smakują nie tylko dzieciom, ale również dorosłym.

muffin z kubusiem

muffiny z kubusiem

Składniki:

nadzienie:

  • sok Kubuś z malinami, opakowanie budyniu śmietankowego

ciasto:

  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej

  • ¾ szklanki cukru

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1/3 łyżeczki soli

  • ½ szklanki wody

  • 1 jogurt naturalny [½ szklanki]

  • 1/3 oleju roślinnego

przepis na smaczne muffiny

Wykonanie:

  1. Nadzienie z Kubusia to nic innego jak budyń wykonany wg przepisy umieszczonego na opakowaniu. Należy tylko zamiast mleka użyć soku. Ważne, aby użyć mniej soku niż podana jest ilość mleka na opakowaniu, czyli w przypadku budyniu na 500 ml mleka używamy około 350 ml soku Kubuś.

  2. Przesiewamy mąkę z sodą. Dodajemy sól i cukier. W drugiej misce przygotowujemy składniki mokre, czyli wodę, olej i jogurt. Do składników mokrych wsypujemy składniki suche i całość mieszamy mikserem na wolnych obrotach.

  3. Do foremek wlewamy po łyżce ciasta. Na to nakładamy łyżeczkę budyniu i całość uzupełniamy ciastem do wysokości ¾ .

  4. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, 200 stopni na około 20 minut, ewentualnie 25 minut. Wszystko zależy od wielkości. Zaufajmy swojej intuicji lub wzrokowi, czyli jak się babeczki zarumienią to wyciągamy.

Smacznego !

muffin miniaturka

czwartek, 15 grudnia 2011

Gdy zostanie Wam odrobina masy makowej podpowiadam co można z niej zrobić. Wystarczy 30 minut i można już z piekarnika wyciągać 9 babeczek do popołudniowej kawy. Zmniejszona porcja ciasta, wystarczy szklanka mąki i nie trzeba mieć jajek. A zatem ... smacznego !

  muffiny z makiem

muffiny z masą makową

Ps: oczywiście kokardka to moja świąteczna fanaberia :)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • pół szklanki cukru, odrobina soli

  • pół  szklanki mleka

  • 1/4 szklanki oleju

  • dwie łyżki rumu

  • odrobina masy makowej

  • do posypania tarte orzechy



Wykonanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

  2. Przygotowujemy ciasto mieszając ze sobą składniki suche z mokrymi, czyli w osobnych miskach przygotowujemy sobie składniki, następnie do mokrych dodajemy suche. Całość mieszamy na wolnych obrotach mikserem.

  3. Do każdej foremki wlewamy ciasto do wysokości ¾. Nakładamy łyżeczkę masy makowej. Posypujemy tartymi orzechami.

  4. Pieczemy około 20 minut, jeżeli foremki mają średnicę około 5 cm. Jeżeli np. foremki są mniejsze pieczemy krócej, około 15 minut.

wtorek, 14 grudnia 2010
Nadszedł czas na propozycje świąteczne. Dziś muffiny ala'makowiec.




Składniki do ciasta:

  • 2 szklanki mąki

  • 0.5 szklanki cukru

  • łyżka proszku do pieczenia

  • odrobina soli

  • 3-4 łyżki kakao

  • 1 szklanka mleka

  • 0.5 szklanki oleju

  • 2 jajka

Składniki do nadzienia:

  • masa makowa dostępna w sklepach spożywczych


Wykonanie:

  1. W osobnych miskach przygotowujemy sobie składniki suche i mokre. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia możemy przesiać. Do miski z mokrymi produktami dodajemy suche mieszając całość mikserem. Warto pamiętać o tym, by nie mieszać zbyt długo i na wolnych obrotach.

  2. Do foremek wlewamy ciasto, tak by zakryło dno. Nakładamy po łyżce masy makowej.

  3. Do pozostałego ciasta dodajemy 3-4 łyżki kakao.

  4. Uzupełniamy ciemnym ciastem foremki, tak by wszystko zajmowało nie więcej niż ¾ miejsca.

  5. Jeżeli nasze foremki mają około 4 cm średnicy pieczemy babeczki około 20 minut. Jeżeli babeczki są większe i mają około 5 cm średnicy pieczemy około 25 minut. Temperatura piekarnika to 200 stopni.

sobota, 04 grudnia 2010

Nie jadam na co dzień ani dżemów, ani powideł.  Jednak … wracając któregoś dnia do domu, w dniu w którym właśnie przyszła zima i mój samochód ani ja nie byliśmy na to jeszcze przygotowani [ Ja odczuwałam wyraźnie obniżenie temperatury a mój samochód miał letnie ogumienie ]  ... wykonaliśmy manewr skrętu, oczywiście z zachowaniem szczególnej ostrożności i zaparkowaliśmy z małym poślizgiem przed sklepem spożywczym. Zapytacie co było powodem tak szalonego wyczynu? Zachciało mi się POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH. Jak wiadomo takich chęci nie można lekceważyć!

Okazało się, że wybór powideł w sklepie jest spory. Nie mając w tym temacie doświadczenia wybrałam te, które były najciemniejsze.

Babeczki smakowały prze smacznie. Nie wiem co wpłynęło na takie odczucia. Czy po prostu można uznać, że wypiek mi się udał, czy moja zachcianka okazał się silniejsza. Nie wiem i się pewnie nie dowiem. Zaskoczeniem było dla mnie fakt, iż małe muffiny smakowały również mojej córce, która nie jada powideł!


Składniki: 3-4 łyżki kakao, 1.5 szklanki mąki, łyżka proszku do pieczenia, 0.5 szklanki cukru, szczypta soli, 1 szklanka mleka, 0.5 szklanki oleju, 2 jajka, powidła śliwkowe


Wykonanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 200stopni

  2. W osobnych miskach przygotowujemy osobno składniki mokre i suche. Do mokrych dodajemy suche składniki i mieszamy wszystko ze sobą mikserem używając wolnych obrotów.

  3. Do każdej foremki wlewamy łyżeczkę ciasta, łyżeczkę powideł i całość przykrywamy ponownie łyżeczką ciasta.

  4. Możemy babeczki posypać zmielonym lnem.

  5. Pieczemy około 12-15 minut.