Kontakt do mnie!
joanna.m@poczta.fm


Durszlak.pl

Muffiny WYTRAWNE

niedziela, 24 marca 2013

...

Połączenie smaku żółtego sera Gouda z musztardą gruboziarnistą. Słodko ostre dodatki wypiekane w drożdżowym cieście. Mój debiut ciasta drożdżowego podanego w formie babeczki. Przepis wyjątkowo prosty, od lat stosowany głównie przy okazji robienia Pizzy dziś  "przetworzony" w inną formę i z innymi dodatkami.

Oczywiście, jako osoba wiecznie eksperymentująca w kuchni zachęcam do tworzenia własnych propozycji, czyli zastąpienia sera i musztardy swoimi ulubionymi dodatkami.

 SKŁADNIKI: mąka 1-1.5 szklanki, odrobina soli, opakowanie drożdży, letnia woda, odrobina cukru. Dodatki: kilka plasterków sera, musztarda.

Przy okazji dzisiejszego przepisu podaję sprawdzony przepis na ciasto do pizzy.

  • Przygotowujemy mąkę, około 1/5 szklanki [200ml] wymieszana z odrobiną soli.
  • Przygotowujemy składniki mokre, czyli letnia woda [około 200ml] wymieszana z drożdżami [połowa dużego opakowania] i odrobiną cukru.
  • Dodajemy składniki mokre do suchych. Całość delikatnie wyrabiamy na jednolitą masę. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po około 30 minutach ciasto powinno zwiększyć swoją objętość, ale nie należy popadać w rozpacz, jeżeli jednak objętość ciasta się zbytnio nie zwiększyła. Ciasto będzie odrobinę gorszę. Bardziej twarde, zbite, ale nadal smaczne.
  • Nożem dzielimy ciasto na małe kuliki z których formujemy płaskie placki. Smarujemy każdy z nich musztardą, wg. własnych upodobań. Kładziemy plasterek żółtego sera i całość zawijamy w roladę, którą po zwinięciu dodatkowo formujemy w kulę.
  • Wkładamy do foremki. Można posypać tartym serem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika [200stopni]. Pieczemy około 15-20 minut, aż się ciasto zarumieni. Można podawać lekko ciepłe.
  • Smacznego!

...

Kilka słów od siebie! To co w pieczeniu uważam za najatrakcyjniejsze to proces powstawania ciasta. Najczęściej wystarczy pomieszać ze sobą składniki suche z mokrymi i powstaje coś co można zjeść a czasami nawet bardzo atrakcyjnie wygląda. Od czasu do czasu można przeprowadzić różne eksperymenty. Uwielbiam to. Drugą moją pasją, to tworzenie czegoś bardziej trwałego, ale czasami również "słodkiego". Zobaczcie sami. Oto Szmaciane Misie.


środa, 14 grudnia 2011

muffiny z rokpolem

muffiny z rokpolem

muffiny z rokpolem

a do nich koniecznie białe wino :) MNIAM!

niedziela, 11 grudnia 2011

Propozycją na przekąskę! Jak zwykle wyjątkowo prosty i niezawodny przepis. Wystarcz 15 minut przygotowań, 20 minut w piekarniku. Gdy muffiny wkładamy do piekarnika imożemy już otwierać butelkę wina i zasiadać do stołu. Podawane gorące zwiękaszją swoją atrakcyjność. Przepis sprawdza się gdy do drzwi pukają goście !

muffiny wytrawne

Pięknie pachną, wyśmienicie smakują i są łatwe w przygotowaniu.

muffiny wytrawne


Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej graham [może być zwykła]

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli

  • pół szklanki mleka

  • 1 jajko

  • 1/4 szklanki oleju [może być oliwa]

Dodatki:

  • ser Gorgonzola

  • rukola

  • cienkie plasterki kabanosa


Wykonanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

  2. Przygotowujemy ciasto mieszając ze sobą składniki suche z mokrymi, czyli w osobnych miskach przygotowujemy sobie składniki, następnie do mokrych dodajemy suche. Całość mieszamy na wolnych obrotach mikserem.

  3. Do ciasta dodajemy rukolę, ser i kabanosy.

  4. Uzupełniamy foremki. Możemy ciasto posypać słodką papryką, bedą smaczniejsze i ładniej będą wyglądać.

  5. Pieczemy około 20 minut, aż się zarumienią.

niedziela, 16 stycznia 2011
Moje dzisiejsze śniadanie było pyszne! Gorące bułeczki z szynką prowansalską i natką pietruszki. Wszystkie dodatki upieczone w mące orkiszowej. Do tego odrobina kiełków i pomidorów.


12 gorących babeczek w 30 minut. Świetny pomysł na śniadanie dla gości.


Składniki:

  • ¾ szklanki [200ml] mąki orkiszowej

  • ¼ szklanki mąki pszennej

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • łyżeczka soli

  • ½ szklanki mleka

  • ¼ szklanki oliwy

  • 1 jajko

Dodatki:

  • kilka plasterków szynki prowansalskiej

  • natka pietruszki


Wykonanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 200stopni.

  2. Przygotowujemy sobie osobno składniki suche i mokre, następnie do mokrych dodajemy suche wszystko mieszając delikatnie mikserem.

  3. Do ciasta dodajemy szynkę i natkę.

  4. Uzupełniamy foremki do wysokości ¾.

  5. Pieczemy około 20 minut.


wtorek, 11 stycznia 2011

Pyszna propozycja na śniadanie. Małe babeczki z mąki kukurydzianej z serkiem i kiełkami. Można je również podawać podczas popołudniowego spotkania ze znajomymi, dodając zamiast serka np: wędzonego łososia!


Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej

  • 1 łyżka proszku do pieczenia

  • 1 płaska łyżeczka soli

  • 1 szklanka mleka [może być maślanka]

  • 2 jajka

  • pół szklanki oleju [może być oliwa]

Dodatki:

  • serek

  • kiełki

  • pomidory truskawkowe


Wykonanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

  2. Przygotowujemy ciasto mieszając ze sobą składniki suche z mokrymi, czyli w osobnych miskach przygotowujemy sobie składniki, następnie do mokrych dodajemy suche. Całość mieszamy na wolnych obrotach mikserem.

  3. Do każdej foremki wlewamy ciasto do wysokości ¾.

  4. Pieczemy około 20 minut, jeżeli foremki mają średnicę około 5 cm. Jeżeli np. foremki są mniejsze pieczemy krócej, około 15 minut.

  5. Podajemy z serkiem, kiełkami i lub z pomidorkami truskawkowymi.

sobota, 27 listopada 2010

pomidor

Czemu nie. Oto moja propozycja na sobotnie śniadanie.

Wstajesz odmierzasz szklanką mąki. Kroisz suszone pomidory i czosnek. Mieszasz. Wstawiasz do piekarnika. Kładziesz się do łóżka i leżakujesz. Gdy minie 15 minut wyciągasz z piekarnika gorące babki, dorzucasz kilka pomidorków koktajlowych i … zjadasz niecodzienne śniadanie. Polecam!

muffiny z pomidorami

muffiny z pomidorami

Nadzienie: kilka suszonych pomidorów ze słoiczka, kilka ząbków czosnku, natka pietruszki

Ciasto: szklanka mąki, łyżeczka soli, łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, 1 kefir, ¼ szklanki mleka, 1/3 szklanki oliwy [może być oliwa ze słoiczka z którego pochodzą suszone pomidory]

Przepis na muffiny.

Wykonanie:

  1. W małej misce przygotowujemy sobie składniki suche. W większej mokre. Do mokrych dodajemy suche i mieszamy mikserem na wolnych obrotach.

  2. Kroimy suszone pomidory, czosnek i natkę pietruszki. Wrzucamy do miski z ciastem i mieszamy łyżką.

  3. Wlewamy do foremek. Możemy babeczki posypać mielonym siemieniem lnianym.

  4. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 15-20 minut.

Przepis na 12 muffinek o średniej wielkości, około 4 cm średnicy.

muffin z pomidorami