Kontakt do mnie!
joanna.m@poczta.fm


Durszlak.pl

nie do zjedzenia

czwartek, 10 marca 2011

Czy każda miłośniczka małych babeczek nie chciałaby otrzymać życzeń w takiej formie ? Ja bym chciała ... tak bez powodu!

kartki dostępne w galerii Wylęgarnia

poniedziałek, 10 stycznia 2011


Jak przystało na fankę muffinów

otrzymałam w prezencie gwiazdkowym od moje córki
ogromnego muffina.
Chciałam się pochwalić i tym akcentem
powitać wszystkich gości w Nowym Roku 2011.


muffin

Za kilka dni ruszam z kolejnymi przepisami i nowymi konkursami.
Zapraszam!


wtorek, 30 listopada 2010

Dla osób zainteresowanych ziarenkami cukru które znalazły się na moich mini muffinach kilka dni temu zdradzam swój sekret. Oto opakowanie cukru i opis producenta, który znajduje się na opakowaniu.


Cukier perlisty, od lat cieszący się dużym uznaniem wśród zawodowych piekarzy i cukierników, to prosty sposób na pięknie udekorowane ciasta, desery czy gofry. Tajemnica wyjątkowych właściwości cukru perlistego, tkwi w odpowiedniej grubości i twardości ziarenek, które swoim wyglądem przypominają małe śnieżnobiałe perełki.

Dzięki wyjątkowym właściwościom małych perełek, cukier nie zmienia konsystencji i zachowuje śnieżnobiały kolor oraz niezwykle delikatny smak nawet w bardzo wysokich temperaturach. Cukier perlisty jest idealny do przyozdabiania wypieków zarówno przed, jak i po pieczeniu.

piątek, 26 listopada 2010
wtorek, 16 listopada 2010

banany

Kilka dni temu upiekłam muffiny z bananami. Były pyszne. Tak przy okazji postanowiłam dowiedzieć się o nich troszeczkę więcej. Oto historia która mnie urzekła! Opowiem Wam ją pokazując kilka zdjęć. Opis do nich poniżej.

historia bananowa 01

historia bananowa 02

historia bananowa

historia bananowa

Historia na czterech fotografiach "Sznurek z banana"

W wielu krajach o gorącym klimacie uprawiany jest na plantacjach banan manilski (Musa textilis). Z pochew jego liści otrzymuje się włókno, zwane manila. Jest ono wytrzymałe na rozrywanie i odporne na działanie wody morskiej. Produkuje się z niego liny okrętowe, powrozy i sznury, a także tkaniny i różnego rodzaju plecionki.

cytat z: http://www.citronex.pl/banany

Tagi: banany
22:01, smacznymuffin , nie do zjedzenia
Link Komentarze (1) »
piątek, 12 listopada 2010

melasa

Po użyciu do moich piernikowych muffinów melasy postanowiłam poszperać troszeczkę na jej temat. Zainteresował mnie jej proces powstawania. Przy tej okazji natknęłam się na kilka interesujących zdjęć. Może i Was to zainteresuje.

cukier trzcinowy

Trzcina cukrowa (cukrowiec lekarski, Saccharum officinarum) jest wysoką, tropikalną trawą.

To co wiedziałam na dzień dobry to fakt, iż melasa powstaje jako produkt uboczny podczas powstawania cukru. A więc zainteresowałam się powstawaniem cukru z trzciny cukrowej.

Cukier z trzciny cukrowej uzyskuje się w następujący sposób: najpierw tnie się ją na kawałki a następnie miażdży, lub wypłukuje cukier z krajanki gorącą wodą. Powstały w ten sposób sok jest oczyszczany i zagęszczany przez odparowanie wody. Ciemny syrop podgrzewa się do jeszcze wyższej temperatury, a następnie schładza, dzięki czemu dochodzi do krystalizacji cukru w cieczy. Kryształki oddziela się od gęstej, ciemnobrunatnej, lepkiej cieczy znanej jako melasa. Cytat z: http://www.nul.cba.pl/

cukier trzcinowy cukier trzcinowy

Oczywiście chciałabym na własne oczy zobaczyć taki proces, aby w pełni zrozumieć całą tą technologię.

Oto zdjęcie które zrobiło na mnie największe wrażenie.

cukier trzcinowy

Jak na to patrzę zastanawiam się ile z tego pola będzie łyżeczek cukru do herbaty ?

czwartek, 11 listopada 2010

Dziś są moje urodziny! Oto prezent od mojej córki.

muffin urodzinowy

muffin urodzinowy

czwartek, 04 listopada 2010

Teoretycznie opakowanie nie ma znaczenia. Liczy się smak, ale … gdy patrze na coś tak słodkiego jestem przekonana, że nawet nieudane muffiny w takich papilotkach wyglądałyby smakowicie!

opakowanie na muffiny opakowanie na muffiny

opakowanie na muffiny opakowanie na muffiny