Kontakt do mnie!
joanna.m@poczta.fm


Durszlak.pl

... z owocami

czwartek, 25 października 2012

Dziś zacznę bez wstępu. Tylko zdjęcia !

Ciemne ciasto czekoladowe. Słodycz i aromat melasy. Gruszka.

Ciasto dosyć zbite, ale za to mocno czekoladowe. Wilgotne. Gruszka, oczywiście soczysta i bardzo smaczna. Wyśmienicie pasująca do czekoladowego ciasta.

Aż tu nagle ... Mamo: co to jest ?

To ... gałka muszkatołowa. Powąchaj ...

A gdzie przepis ? Dziś będzie bez przepisu. Wybaczcie!

A my dziękujemy za udział w zabawie !

poniedziałek, 15 października 2012

Ot, po prostu śliwki po raz kolejny. Są takie soczyste! Trudno przejść obok nich obojętnie. Dodatkowy pretekst by spróbować nowej mąki:  pszenno-żytnio-orkiszowej  [Skład: pszenna 34%, żytnia 33%, orkiszowa 33%, kraj pochodzenia Polska.] Polecam ! Przepis jak zwykle łatwy, szybki i zawsze się udaje.

Składnik główny: .

Składniki suche:

  • szklanka [250ml] mąki w tym przypadku pszenno-żytnio-orkiszowej *
  • pół szklanki [250ml] cukru
  • łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki mokre:

  • pół szklanki [250ml] mleka
  • 1/3 szklanki [250ml] oleju - około może być ciut więcej
  • dwa jajka

Przygotowanie: do mokrych składników dodajemy suche. Mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Dodajemy śliwki według własnego pomysłu, można pokroić w plasterki i położyć na wierzchu babeczek. Można przekroić na pół - to moja ulubiona wersja - śliwki "oddają" od siebie sok który jest pyszny i pięknie wygląda. Mniam ... Tak przygotowane muffiny w foremkach wkładamy do piekarnika 200stopni, pieczemy aż się zarumienią - około 20 minut. Koniec! Pozostaje tylko konsumpcja !

Smacznego !

* Osobiście zaliczam się do wzrokowców, więc dla tych których zainteresowałam mąką pszenno - żytnio - razową prezentuje zdjęcie - będzie ją łatwiej odnaleźć na regale w sklepie.

wtorek, 25 września 2012

No i stało się ... zachorowałam. Od kilku dni zastanawiam się, jak długo jeszcze może doskwierać mi ból gardła. Co radzić droga KUCHNIO ? W lodówce odrobina MALIN a w szafce MĄKA z AMARANTUSA. Dla nie wtajemniczonych dodaję, iż  ...

... Mąka z nasion amarantusa charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i dietetyczną. Zawiera około 17% białka o wyjątkowej jak na białko roślinne wartości biologicznej. Jest ono bogate w lizynę, metioninę i tryptofan, w które są ubogie białka zbóż tradycyjnych. Zawarty w mące tłuszcz (ok. 8%) jest bogaty w niezbędne kwasy tłuszczowe oraz tokotrienole (pochodne witaminy E). Mąka z amarantusa jest bogata w żelazo, wapń i magnez. Zawartość żelaza jest 5 - krotnie wyższa niż w pszenicy.

A więc czas zabrać się do pieczenia !

Wykonanie wyjątkowo proste, mieszamy składniki mokre z suchymi. Na koniec dodajemy maliny. Całość można jeszcze posypać kruszonką.

Przepis na 8 muffinek o średnicy 4-5 cm.

Składniki mokre:

  • pół szklanki mleka - szklanka 200 ml
  • 1/4 szklanki oleju - szklanka 200 ml
  • 1 wieksze jajko

Składniki suche:

  • 1 szklanka mąki z amarantusa - szklanka 200 ml
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina soli

Dodatek: MALINY

Przy okazji chętnie zbiorę o Was przepis na udaną KRUSZONKĘ !?

A to wersja śniadaniowe dla ... np MĘŻA :)

Smacznego !

niedziela, 23 września 2012

Nie mogłam przejść obojętnie obok śliwki. Dawno już nic nie piekłam, ale jak sobie przypomniałam smak miękkiej śliwki w jeszcze ciepłym cieście to przepadłam. Dodałam do tego odrobinę aromatu rumowegi i niedziela od rana zapowiada się całkiem przyjemnie. Zachęcam. W sumie może całość zajęła mi 20 minut a przyjemność ... na cały dzień!




Przygotowanie bardzo proste - w tym przypadku babeczki właściwe zrobił mój trzyletni syn - należy pomieszać ze sobą składniki mokre z suchymi dodać śliwki i ... gotowe. 
Składniki mokre:
  •  pół szklanki mleka - szklanka 200 ml
  • 1/4 szklanki oleju - szklanka 200 ml
  • 1 jajko
  • pół łyżki olejku rumowego
Składniki suche:
  • szklanak mąki - w tym przadku żytniej, ale może być zwykła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier - ja dodałam 1/3 szklanki,  może być toreszczkę więcej
  • kilka łyżek mielonego siemienia lnianego

Dodatek:

ŚLIWKI - należy pokroić w drobne kawałki !

I zjedzone !

Smacznego!

sobota, 06 sierpnia 2011

Kolejna propozycja na wykorzystanie obecnie dostępnych owoców. Dziś JAGODY.

musz z babeczką

mysz z babeczką


  • Składniki mokre: 1 szklanka mleka, pół szklanki oleju, 2 jajka

  • Składniki suche: 2 szklanki mąki, łyżka proszku do pieczenia, szczypta soli, cukier wg uznania od pół szklanki wzwyż …

  • Główny dodatek: JAGODY , ilość wg. uznania. Ja dodałam dużą garść.

    Przesiać składniki suche. Połączyć z mokrymi. Dodać garść jagód. Wymieszać. Uzupełnić foremki do połowy. Posypać kruszonką.

    przepis

muffiny z jagodami

muffiny z jagodami


Tagi: jagody
13:42, smacznymuffin , ... z owocami
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 18 lipca 2011

agrest

Kolejna propozycja na wykorzystanie obecnie dostępnych owoców.

Dziś AGREST.

muffiny z agrestem


  • Składniki mokre: 1 szklanka mleka, pół szklanki oleju, 2 jajka

  • Składniki suche: 2 szklanki mąki, łyżka proszku do pieczenia, szczypta soli, cukier wg uznania od pół szklanki wzwyż …

  • Główny dodatek: AGREST

muffiny z agrestem


przepis

Przesiać składniki suche. Połączyć z mokrymi. Uzupełnić foremki do połowy. Nałożyć pokrojone owoce. Posypać kruszonką.

Tagi: agrest
20:28, smacznymuffin , ... z owocami
Link Komentarze (4) »
sobota, 02 lipca 2011

Dziś propozycja z wykorzystaniem truskawek. Prosty, niezawodny i sprawdzony przepis podstawowy plus owoce. Przygotowanie pięć minut, pieczenie około 20 i ... deser gotowy. 

muffin

  • Składniki mokre: 1 szklanka mleka, pół szklanki oleju, 2 jajka

  • Składniki suche: 2 szklanki mąki, łyżka proszku do pieczenia, szczypta soli, cukier wg uznania od pół szklanki wzwyż …

  • Główny dodatek: TRUSKAWKI

muffin


przepis

Przesiać składniki suche. Połączyć z mokrymi. Uzupełnić foremki do połowy. Nałożyć pokrojone truskawki. Posypać kruszonką.

Tagi: truskawki
10:23, smacznymuffin , ... z owocami
Link Komentarze (1) »
niedziela, 17 kwietnia 2011

jabłko i ser 

Dziś proponuje nietypowe wg mnie połączenie jabłka z żółtym serem cheddar. Oryginalny przepis znalazłam na stronie kuchnia.tv Moja wersja jest wersją którą wsparłam na bazie mojego przepisu podstawowego.

smaczny muffin

Największym zaskoczeniem dla mnie był fakt, iż nie czułam smaku sera. Być może za mało go użyłam.

smaczny muffin


Składniki które mnie zainspirowały, 2 jabłka i kawałek żółtego sera cheddar. Wydaje mi się, że ilość sera użytego do przepisu to bardzo indywidualna sprawa. Ja użyłam około 15 dkg.


Składniki suche:

1 szklanka mąki zwykłej

1 szklanka mąki razowej

1 łyżka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

cukier wg uznania: ja proponuję pół szklanki


Składniki mokre:

1 szklanka mleka

2 jajka

pół szklanki oleju

przepis

Wykonanie:

  • Do składników mokrych dodajemy cukier. Mieszamy.

  • Po wymieszaniu dodajemy składniki suche.

  • Na tarce o dużych oczkach trzemy dwa jabłka i ser. Można jabłka również pokroić w kostkę.

  • Uzupełniamy foremki do wysokości ¾.

  • Jeżeli nasze foremki mają średnice około 5 cm pieczemy babeczki około 20 minut.

niedziela, 20 lutego 2011

W oczekiwaniu na pierwsze krokusy moja propozycja na dziś to babeczki z kruszonką a w nich truskawki [oczywiście, niestety mrożone].


Ciasto od soku truskawkowego nabrało niestety lekko burego kolorytu, truskawki też nie prezentują się najokazalej, ale smak rekompensuje wszystko. Zapach również! Szczególnie gdy za oknem pada śnieg.

Składniki na 12 babeczek o średnicy 5cm.
  • 1 szklanka mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 2 opakowania cukru waniliowego

  • pół szklanki mąki

  • ¼ szklanki oleju

  • 1 jajko

  • pół opakowania mrożonych truskawek

  • składniki na kruszonkę: mąka, cukier i masło, w proporcjach 1/3


Wykonanie:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

  • Składniki suche mieszamy z mokrymi.

  • Wlewamy ciasto do foremek silikonowych, nie przekraczając wysokości ¾.

  • Dodajemy rozmrożone truskawki.

  • Posypujemy babeczki kruszonką.

  • Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.


Uwagi dodatkowe: Można część mleka uzupełnić sokiem z truskawek. Ciasto podczas pieczenia zmieni kolor na lekko brunatny. Dla niektórych jest to kolor mało atrakcyjny, ale babeczki stają się przez to bardziej aromatyczne i wilgotne.

Tagi: truskawki
09:01, smacznymuffin , ... z owocami
Link Komentarze (5) »
sobota, 22 stycznia 2011
Małe babeczki pachnące pomarańczą. W smaku lekko kwaskowe i wilgotne.


Składniki na około 30 małych [średnica foremki 30 mm] babeczek:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • pół szklanki cukru

  • pół szklanki mleka

  • 1 jajko

  • ¼ szklanki oleju

Dodatki:

  • 1 pomarańcza


Wykonanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

  2. Przygotowujemy ciasto mieszając ze sobą składniki suche z mokrymi, czyli w osobnych miskach przygotowujemy sobie składniki, następnie do mokrych dodajemy suche. Całość mieszamy na wolnych obrotach mikserem.

  3. Do ciasta trzemy skórkę pomarańczy. Wcześniej skórkę warto oblać wrzątkiem.

  4. Można, ale nie trzeba wycisnąć połówkę pomarańczy.

  5. Do każdej foremki wlewamy ciasto do wysokości ¾.

  6. Można, ale nie trzeba do każdej foremki dodać pokrojone kawałki obranej pomarańczy.

  7. Można, ale nie trzeba posypać ciasto cukrem [trzcinowy, perlisty lub cynamonowy].

  8. Pieczemy około 12 minut, jeżeli nasze foremki są małymi foremkami średnicy 3 cm. Jeżeli foremki są większe należy wydłużyć czas pieczenia, np.: przy foremkach o średnicy około 5cm należy piec około 20 minut.

Tagi: pomarańcz
13:50, smacznymuffin , ... z owocami
Link Komentarze (8) »
 
1 , 2