Kontakt do mnie!
joanna.m@poczta.fm


Durszlak.pl

bez dodatków

niedziela, 17 marca 2013

Dzisiejszy bohater dnia to Matcha. Japońska sproszkowana herbata.

  • Matcha stanowi ogromne źródło witamin i minerałów (m.in. witaminy C, selenu, chromu, cynku i magnesu), przeciwutleniaczy i aminokwasów.
  • Wspomaga metabolizm i przyspiesza spalanie kalorii
  • Uspokaja i relaksuje, poprawia nastrój i pomaga w koncentracji, walczy z wirusami i bakteriami oraz obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Dodana do ciasta oddaje zwój kolor i smak. Ciekawe doświadczenie kulinarne.

Składniki suche:

  • 1 szklanka[200ml] mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1.5 łyżeczki herbaty Matcha

Składniki mokre:

  • pół szklanki[200ml] mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 małe jajka
Składniki na 12 babeczek o średnicy 4cm.




Przygotowanie to wyjątkowo prosta sprawa. Wystarczy połączyć składniki suche z mokrymi. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Wypełnić foremki do wysokości 3/4. Dodatkowo można posypać muffinki posiekanymi pistacjami. Pieczemy w piekaniku rozgrzanym do 180 stopni około 15-20 minut.




Ciasto po dodaniu herbaty Matcha staje się zielone. Kolor ten zmienia się po upieczeniu, ale odcień zieleni utrzymuje się. Traci tylko na swojej intensywności. Starałam się to pokazać na zdjęciach, ale chyba mi się to tak do końca nie udało.
 


Kilka słów od siebie! To co w pieczeniu uważam za najatrakcyjniejsze to proces powstawania ciasta. Upraszczając wystarczy pomieszać ze sobą składniki suche z mokrymi i powstaje coś co można zjeść a czasami nawet bardzo atrakcyjnie wygląda. Dodatkowo zabawa ta daje całkiem dużo mozliwości by przeprowadzić różne eksperymenty. Uwielbiam to. Drugą moją pasją, to tworzenie czegoś bardziej trwałego, ale oczywiście z duszą. Zobaczcie sami. Oto Szmaciane Misie.


wtorek, 13 grudnia 2011

Nie tylko dla sympatyków herbaty Earl Grey! Jak zwykle wyjątkowo prosty i niezawodny przepis, wystarczy zmniejszyć ilość mleka i dodać odrobinę mocnego naparu z herbaty. Ot, prosty zabieg a smak i zapach wyjątkowy! Obowiązkowo z ciepłą herbatą.

muffiny herbaciane  muffin z herbatą


Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżka proszku do pieczenia

  • pół szklanki cukru, odrobina soli

  • 3/4  szklanki mleka, 1/4 szklanki herbaty Earl Grey

  • 2 jajka

  • pół szklanki oleju



Wykonanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

  2. Przygotowujemy ciasto mieszając ze sobą składniki suche z mokrymi, czyli w osobnych miskach przygotowujemy sobie składniki, następnie do mokrych dodajemy suche. Całość mieszamy na wolnych obrotach mikserem.

  3. Do każdej foremki wlewamy ciasto do wysokości ¾.

  4. Pieczemy około 20 minut, jeżeli foremki mają średnicę około 5 cm. Jeżeli np. foremki są mniejsze pieczemy krócej, około 15 minut.

dla zainteresowanych

Skórka owoców, kwiaty i liście pomarańczy bergamota (bergamota, bergamotka) (Citrus bergamium) są źródłem między innymi olejku bergamotowego stosowanego w produkcji herbaty Earl Grey. informacja z wikipedii

bergamotka  bergamotka

poniedziałek, 15 listopada 2010

mąka

Są takie osoby, szczególnie dzieci, które nie jedzą muffinów, które mają coś w środku. Oto propozycja właśnie dla nich. Nic wewnątrz a na zewnątrz … słodka krusząca się kruszonka!

A tak przy okazji - może ktoś podzieli się przepisem na wyjątkową kruszonkę?!

muffin czekoladowy z kruszonką muffin czekoladowy z kruszonką

Składniki główne: 0.5 szklanki kakao

Składniki na ciasto: suche [ 0.5 szklanki mąki, 0.5 szklanki kakao, łyżka proszku do pieczenia, odrobina soli, pół szklanki cukru], składniki mokre [ 1 szklanka mleka, pół szklanki oleju, 2 jaja ]

Składniki do kruszonki: mąka, cukier, masło

Przepis na muffiny.

Wykonanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

  2. Robimy ciasto mieszając ze sobą składniki mokre z suchymi.

  3. Wypełniam foremki do wysokości ¾.

  4. Każdą babeczkę posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką.

  5. Piec około 12-15 minut. Do czasu aż się zarumienią.

muffiny czekoladowy z kruszonką

smaczny-muffin

Smacznego!

Tagi: czekolada
20:12, smacznymuffin , bez dodatków
Link Komentarze (4) »