Kontakt do mnie!
joanna.m@poczta.fm


Durszlak.pl
wtorek, 02 listopada 2010

Kolejna propozycja na babeczkę z gruszką. Bardzo prosty przepis. Nie wyszukany, ale jeden z moich ulubionych. Muffiny smakują troszeczkę jak ciasto śniadaniowe, które serwowała mi kiedyś Babcia. Mam nadzieje, że zdjęcia oddadzą ich smak!

muffiny z gruszką

Składniki główne: 2 gruszki, 1 cytryna

Składniki na ciasto: suche [ 1 szklanka mąki zwykłej, 1 szklanka mąki orkiszowej , łyżka proszku do pieczenia, odrobina soli, pół szklanki cukru], składniki mokre [ 1 szklanka mleka, pół szklanki oleju, 2 jaja ]

muffiny z gruszką muffiny z gruszką

Przepis na muffiny.

Wykonanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

  2. Robimy ciasto mieszając ze sobą składniki mokre z suchymi.

  3. Wypełniam foremki ciastem do połowy.

  4. Trzemy gruszkę na grubej tarce i skrapiamy sokiem z cytryny.

  5. Zalewam foremki ciastem do wysokości ¾.

  6. Wykonujemy kruszonkę i posypujemy nią babeczki.

  7. Muffiny pieczemy około 15 minut. Do czasu aż się zarumienią.

muffiny z gruszką

 

Smacznego!

smaczny-muffin


Tagi: gruszki
21:16, smacznymuffin , ... z owocami
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 01 listopada 2010

Kolejna propozycja na wykorzystanie gruszki. Tym razem dosyć klasyczne połączenie. Gruszka z gorzką ciemną czekoladą. Dla urozmaicenia postanowiłam wykorzystać obierki i skandyzowanymi udekorować małe babeczki. Efekt? Oceńcie sami!

muffiny z gruszką i czekoladą

Przepis na muffiny.

Składniki główne: 2 gruszki, tabliczka gorzkiej czekolady, cukier do skandyzowania obierek, migdały w płatkach

Składniki na ciasto: suche [ 2 szklanki mąki, łyżka proszku do pieczenia, odrobina soli, pół szklanki cukru], składniki mokre [ 1 szklanka mleka, pół szklanki oleju, 2 jaja ]


muffiny z gruszką i czekoladą

Wykonanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

  2. Obieramy gruszki. Staramy się obierać je tak, by skórki byłoby nam wygodnie pokroić na drobne paseczki. Do małego rondelka nalewamy wodę, około pół szklanki i tyle samo lub więcej cukru. Całość gotujemy około 30 minut. Przesiewamy skórki przez sitko.

  3. Robimy ciasto mieszając ze sobą składniki mokre z suchymi.

  4. Wypełniam foremki. Proponuję użyć foremek do mini muffinek. Ciasto wlewam tylko aby zakryć dno.

  5. Do każdej foremki wkładamy kawałek gruszki i kilka kawałków połamanej gorzkiej czekolady.

  6. Pozostałą cześć foremek zalewamy ciastem do wysokości ¾.

  7. Każdą babeczkę posypujemy skandyzowaną skórką gruszki. Można posypać dodatkowo cukrem trzcinowym.

  8. Piec około 12-15 minut. Do czasu aż się zarumienią.



muffin z gruszką i czekoladą muffin z gruszką i czekoladą

Smacznego!


smaczny-muffin


niedziela, 24 października 2010

Moja propozycja na dziś to mini muffiny z kandyzowanym ananasem. Dla urozmaicenia smaku i wyglądu zmodernizowałam podstawowy przepis i użyłam w połowie mąki kukurydzianej. Dodatkowo, aby podkreślić smak słodkiego ananasa tuż przed wyjęciem z pieca podpiekłam wystajace części ananasa tak by cukier którym oblepiony jest owoc mógł się skarmelizować. Wg mnie dzięki temu zabiegowi muffiny dodatkowo wzbogaciły swój smak.

muffin z ananasem

 

Przepis na muffiny.

Składniki mokre: 1 szklanka mleka, 0.5 szklanki oleju , 2 jajka

Składniki suche: 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki kukurydzianek

1 łyżka proszku do pieczenia, 0.5 łyżki sody,  0.5 szklanki cukru, szczypta soli

Wykonanie: mieszamy składniki mokre z suchymi używając miksera. Mikser można ustawić na słabe obroty. Kandyzowane ananasy kroimy na drobne kawałki. Jeżeli zależy nam na skarmelizowaniu wystających cząstek ananasa dobrze jest pokroić ananasa w paseczki. Do foremek o średnicy 30mm wlewamy około ¾ ciasta. Dodajemy do każdej foremki kilka kawałków ananasa. Całość pieczemy w rozgrzanym piekarniku 200stopni około 10-12 minut aż się zarumienią.


muffin z ananasem


Smacznego.

smaczny-muffin


sobota, 23 października 2010

Proponuje połączenie gruszki z imbirem.

Całość upieczona w cieście z mąki orkiszowej.

muffin z gruszką i imbirem muffin z gruszką i imbirem

Przepis na muffiny.

Dodatki: gruszki, imbir, mąka orkiszowa

Składniki suche:

1 szklanka mąkki pszennej

1 szklanka mąkki orkiszowej

łyżka proszku do pieczenia

cukier wg. uznania [ja użyłam 0.5 szklanki]

szczypta soli

Składniki mokre:

1 szklanka mleka

0.5 szklanki oleju

2 duże jajka

Mieszamy mokre z suchymi. Jeżeli chcesz piec tradycyjne mufinny

około 12-14 sztuk o średnicy 4-6cm należy muffiny piec około 20 minut.

Ja piekłam mini muffinki i trzymałam je w piekarniku około 12 minut.

Piekarnik nagrzany do 200 stopni.

muffin z gruszką i imbirem

Smacznego!

smaczny-muffin

 

 

Kilka lat temu postanowiłam upiec małe babeczki ... I tak, nie pamietam już na jakiej stronie znalazłam w świecie łączy i przestrzeni wirtualnej najprostszy przepis na muffiny. Jak się okazało przpis ten nie tylko okazał się prosty, ale przede wszystkim NIEZAWODNY!

Od tego dnia eksperymentuje z nim na różne sposoby. Dodaje, odejmuje. Zamieniam. Zabawa w mieszanie proporcji i składników to duża przyjemność. Większa nawet od ich jedzenia. Zanim nie odkryłam tego przepisu wiele moich wypieków kończyło się krótkim atakiem histerii. Teraz wszystko się zmieniło ...

Mimo faktu, iż przepis został odkryty w świecie wirtualnym nie został wydrukowany. Od początku poczułam, że te 4 składniki mokre i 3 suche to nieskomplikowana forma w sam raz dla mnie. Przepisany przez moją córkę wisi do dziś na drzwiach lodówki.

Oto przed Wami moja wersja oryginalna.

Przepis na muffiny.

poniedziałek, 18 października 2010
Oto jeden ze sposobów pakowania muffinów
dla przyjaciół.




W paczuszkach zapakowane
muffiny z mąki orkiszowej,
nadziewane budyniem waniliowym.


20:47, smacznymuffin , Święta
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5