Kontakt do mnie!
joanna.m@poczta.fm


Durszlak.pl
sobota, 27 listopada 2010

pomidor

Czemu nie. Oto moja propozycja na sobotnie śniadanie.

Wstajesz odmierzasz szklanką mąki. Kroisz suszone pomidory i czosnek. Mieszasz. Wstawiasz do piekarnika. Kładziesz się do łóżka i leżakujesz. Gdy minie 15 minut wyciągasz z piekarnika gorące babki, dorzucasz kilka pomidorków koktajlowych i … zjadasz niecodzienne śniadanie. Polecam!

muffiny z pomidorami

muffiny z pomidorami

Nadzienie: kilka suszonych pomidorów ze słoiczka, kilka ząbków czosnku, natka pietruszki

Ciasto: szklanka mąki, łyżeczka soli, łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, 1 kefir, ¼ szklanki mleka, 1/3 szklanki oliwy [może być oliwa ze słoiczka z którego pochodzą suszone pomidory]

Przepis na muffiny.

Wykonanie:

  1. W małej misce przygotowujemy sobie składniki suche. W większej mokre. Do mokrych dodajemy suche i mieszamy mikserem na wolnych obrotach.

  2. Kroimy suszone pomidory, czosnek i natkę pietruszki. Wrzucamy do miski z ciastem i mieszamy łyżką.

  3. Wlewamy do foremek. Możemy babeczki posypać mielonym siemieniem lnianym.

  4. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 15-20 minut.

Przepis na 12 muffinek o średniej wielkości, około 4 cm średnicy.

muffin z pomidorami

piątek, 26 listopada 2010
środa, 17 listopada 2010

plum

O śliwce: Śliwki powinny docenić kobiety zmagające się z pękającymi naczynkami, owoce te bowiem zawierają znaczną ilość witaminy K, która reguluje proces krzepnięcia krwi oraz witaminy C, uszczelniającej naczynia krwionośne.

Śliwka w towarzystwie czekolady

muffiny ze śliwką i czekoladą

 

Nie pozostaje mi nic innego jak zaproponować sobie i Wam śliwki w muffinach. Aby było ciekawiej i smaczniej dodałam czekoladę i kakao do ciasta.

muffiny ze śliwką i czekoladą

muffiny ze śliwką i czekoladą

Składniki główne: kilka śliwek, gorzka czekolada, kilka łyżek kakao

Ciasto: składniki suche [2 szklanki mąki, łyżka proszku do pieczenia, szczypta soli, pół szklanki cukru, 3-4 łyżki kakao] składniki mokre [1 szklanka mleka, 2 jajka, pół szklanki oleju]

Przepis na muffiny.

Wykonanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.

  2. Przygotowujemy sobie składniki mokre w jednej misce i suche w drugiej. Łączymy ze sobą. Odlewamy do osobnej miski połowę ciasta i dodajemy do niego kilka łyżek kakao.

  3. Do mini foremek wlewamy jedną łyżeczkę jasnego ciasta.

  4. Kroimy śliwki na drobne kawałki i wrzucamy do każdej babeczki.

  5. Wypełniamy babeczkę ciemnym ciastem do wysokości ¾.

  6. Możemy ciasto posypać cukrem trzcinowym.

  7. Pieczemy około 12-15 minut.

Smacznego!

smaczny-muffin

wtorek, 16 listopada 2010

banany

Kilka dni temu upiekłam muffiny z bananami. Były pyszne. Tak przy okazji postanowiłam dowiedzieć się o nich troszeczkę więcej. Oto historia która mnie urzekła! Opowiem Wam ją pokazując kilka zdjęć. Opis do nich poniżej.

historia bananowa 01

historia bananowa 02

historia bananowa

historia bananowa

Historia na czterech fotografiach "Sznurek z banana"

W wielu krajach o gorącym klimacie uprawiany jest na plantacjach banan manilski (Musa textilis). Z pochew jego liści otrzymuje się włókno, zwane manila. Jest ono wytrzymałe na rozrywanie i odporne na działanie wody morskiej. Produkuje się z niego liny okrętowe, powrozy i sznury, a także tkaniny i różnego rodzaju plecionki.

cytat z: http://www.citronex.pl/banany

Tagi: banany
22:01, smacznymuffin , nie do zjedzenia
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 15 listopada 2010

mąka

Są takie osoby, szczególnie dzieci, które nie jedzą muffinów, które mają coś w środku. Oto propozycja właśnie dla nich. Nic wewnątrz a na zewnątrz … słodka krusząca się kruszonka!

A tak przy okazji - może ktoś podzieli się przepisem na wyjątkową kruszonkę?!

muffin czekoladowy z kruszonką muffin czekoladowy z kruszonką

Składniki główne: 0.5 szklanki kakao

Składniki na ciasto: suche [ 0.5 szklanki mąki, 0.5 szklanki kakao, łyżka proszku do pieczenia, odrobina soli, pół szklanki cukru], składniki mokre [ 1 szklanka mleka, pół szklanki oleju, 2 jaja ]

Składniki do kruszonki: mąka, cukier, masło

Przepis na muffiny.

Wykonanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

  2. Robimy ciasto mieszając ze sobą składniki mokre z suchymi.

  3. Wypełniam foremki do wysokości ¾.

  4. Każdą babeczkę posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką.

  5. Piec około 12-15 minut. Do czasu aż się zarumienią.

muffiny czekoladowy z kruszonką

smaczny-muffin

Smacznego!

Tagi: czekolada
20:12, smacznymuffin , bez dodatków
Link Komentarze (4) »
niedziela, 14 listopada 2010

banany

Z pewną dozą niepewności przystąpiłam do pieczenia bananowych muffinów. Nie dlatego, że nie lubię bananów, ale dlatego, że byłam przekonana, że owoc ten poddany obróbce termicznej traci wszelkie walory smakowe i estetyczne. Tak się nie stało. Muffiny z bananami były pyszne a z niteczkami szafranu wyglądały pięknie. Przede wszystkim były mocno sycące!

muffiny bananowe muffiny bananowe muffiny bananowe

muffiny bananowe

Składniki główne: 2 banany, 5 g szafranu

Składniki na ciasto: 2 szklanki mleka, 0.5 szklanki oleju, 2 jajka, 2 szklanki mąki, łyżka proszku do pieczenia, szczypta soli, 0.5 szklanki cukru

Przepis na muffiny.

Wykonania:

  1. Łączymy ze sobą składniki mokre z suchymi.

  2. Do ciasta wkrawamy drobne kawałeczki banana i wrzucamy szafran. Całość mieszamy.

  3. Wlewamy ciasto do małych foremek do wysokości ¾.

  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy do czasu aż się zarumienią, około 12-15 minut.

muffiny bananowe

Smacznego!

smaczny-muffin

14:37, smacznymuffin , ... z owocami
Link Komentarze (5) »
piątek, 12 listopada 2010

melasa

Po użyciu do moich piernikowych muffinów melasy postanowiłam poszperać troszeczkę na jej temat. Zainteresował mnie jej proces powstawania. Przy tej okazji natknęłam się na kilka interesujących zdjęć. Może i Was to zainteresuje.

cukier trzcinowy

Trzcina cukrowa (cukrowiec lekarski, Saccharum officinarum) jest wysoką, tropikalną trawą.

To co wiedziałam na dzień dobry to fakt, iż melasa powstaje jako produkt uboczny podczas powstawania cukru. A więc zainteresowałam się powstawaniem cukru z trzciny cukrowej.

Cukier z trzciny cukrowej uzyskuje się w następujący sposób: najpierw tnie się ją na kawałki a następnie miażdży, lub wypłukuje cukier z krajanki gorącą wodą. Powstały w ten sposób sok jest oczyszczany i zagęszczany przez odparowanie wody. Ciemny syrop podgrzewa się do jeszcze wyższej temperatury, a następnie schładza, dzięki czemu dochodzi do krystalizacji cukru w cieczy. Kryształki oddziela się od gęstej, ciemnobrunatnej, lepkiej cieczy znanej jako melasa. Cytat z: http://www.nul.cba.pl/

cukier trzcinowy cukier trzcinowy

Oczywiście chciałabym na własne oczy zobaczyć taki proces, aby w pełni zrozumieć całą tą technologię.

Oto zdjęcie które zrobiło na mnie największe wrażenie.

cukier trzcinowy

Jak na to patrzę zastanawiam się ile z tego pola będzie łyżeczek cukru do herbaty ?

czwartek, 11 listopada 2010

Dziś są moje urodziny! Oto prezent od mojej córki.

muffin urodzinowy

muffin urodzinowy

poniedziałek, 08 listopada 2010

buraki

Wczorajszy konkurs zakończony, zatem można już podać przepis na owocowe muffiny z burakami. Mam wrażenie, że burak jest wyjątkowo rzadko używany do wypieków na słodko, dlatego to moja pierwsza próba. Obiecuję kiedyś użyć buraków nie tylko jako składnik do dekoracji.

Buraczkowe nitki na muffinie

muffiny z owocami

Składniki główne to 2 gruszki, 1 banan, 1 cytryna

Składniki do ciasta: 2 szklanki mąki, łyżka proszku do pieczenia, szczypta soli, pół szklanki cukru, 1 szklanka mleka, pół szklanki oleju, 2 jajka

Kruszonka: troszeczkę masła, troszeczkę mąki, troszeczkę cukru

Dekoracja: tarty burak

muffiny z owocami

Przepis na muffiny.

Wykonanie:

  1. Robimy ciasto mieszając ze sobą składniki mokre i suche.

  2. W misce trzemy na średniej tarce gruszki. Dodajemy pokrojonego banana. Trzemy skórkę od cytryny i wyciskamy z niej sok. Całość mieszamy.

  3. Do mini foremek nakładamy ciasto do połowy, następnie nakładamy łyżkę przygotowanych wcześniej owoców.

  4. Trzemy buraka na drobnej tarce. Drobne niteczki kładziemy na środek każdej babeczki.

  5. Tak uzupełnione foremki z ciastem, owocami i buraczkami przykrywamy kruszonką.

  6. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 12-15 minut, do czasu aż się zarumienią.

smaczny-muffin

Smacznego!

czwartek, 04 listopada 2010

Teoretycznie opakowanie nie ma znaczenia. Liczy się smak, ale … gdy patrze na coś tak słodkiego jestem przekonana, że nawet nieudane muffiny w takich papilotkach wyglądałyby smakowicie!

opakowanie na muffiny opakowanie na muffiny

opakowanie na muffiny opakowanie na muffiny


1 , 2 , 3 , 4 , 5