Kontakt do mnie!
joanna.m@poczta.fm


Durszlak.pl
niedziela, 20 lutego 2011

W oczekiwaniu na pierwsze krokusy moja propozycja na dziś to babeczki z kruszonką a w nich truskawki [oczywiście, niestety mrożone].


Ciasto od soku truskawkowego nabrało niestety lekko burego kolorytu, truskawki też nie prezentują się najokazalej, ale smak rekompensuje wszystko. Zapach również! Szczególnie gdy za oknem pada śnieg.

Składniki na 12 babeczek o średnicy 5cm.
  • 1 szklanka mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 2 opakowania cukru waniliowego

  • pół szklanki mąki

  • ¼ szklanki oleju

  • 1 jajko

  • pół opakowania mrożonych truskawek

  • składniki na kruszonkę: mąka, cukier i masło, w proporcjach 1/3


Wykonanie:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

  • Składniki suche mieszamy z mokrymi.

  • Wlewamy ciasto do foremek silikonowych, nie przekraczając wysokości ¾.

  • Dodajemy rozmrożone truskawki.

  • Posypujemy babeczki kruszonką.

  • Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.


Uwagi dodatkowe: Można część mleka uzupełnić sokiem z truskawek. Ciasto podczas pieczenia zmieni kolor na lekko brunatny. Dla niektórych jest to kolor mało atrakcyjny, ale babeczki stają się przez to bardziej aromatyczne i wilgotne.

Tagi: truskawki
09:01, smacznymuffin , ... z owocami
Link Komentarze (5) »
sobota, 22 stycznia 2011
Małe babeczki pachnące pomarańczą. W smaku lekko kwaskowe i wilgotne.


Składniki na około 30 małych [średnica foremki 30 mm] babeczek:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • pół szklanki cukru

  • pół szklanki mleka

  • 1 jajko

  • ¼ szklanki oleju

Dodatki:

  • 1 pomarańcza


Wykonanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

  2. Przygotowujemy ciasto mieszając ze sobą składniki suche z mokrymi, czyli w osobnych miskach przygotowujemy sobie składniki, następnie do mokrych dodajemy suche. Całość mieszamy na wolnych obrotach mikserem.

  3. Do ciasta trzemy skórkę pomarańczy. Wcześniej skórkę warto oblać wrzątkiem.

  4. Można, ale nie trzeba wycisnąć połówkę pomarańczy.

  5. Do każdej foremki wlewamy ciasto do wysokości ¾.

  6. Można, ale nie trzeba do każdej foremki dodać pokrojone kawałki obranej pomarańczy.

  7. Można, ale nie trzeba posypać ciasto cukrem [trzcinowy, perlisty lub cynamonowy].

  8. Pieczemy około 12 minut, jeżeli nasze foremki są małymi foremkami średnicy 3 cm. Jeżeli foremki są większe należy wydłużyć czas pieczenia, np.: przy foremkach o średnicy około 5cm należy piec około 20 minut.

Tagi: pomarańcz
13:50, smacznymuffin , ... z owocami
Link Komentarze (8) »
niedziela, 16 stycznia 2011
Moje dzisiejsze śniadanie było pyszne! Gorące bułeczki z szynką prowansalską i natką pietruszki. Wszystkie dodatki upieczone w mące orkiszowej. Do tego odrobina kiełków i pomidorów.


12 gorących babeczek w 30 minut. Świetny pomysł na śniadanie dla gości.


Składniki:

  • ¾ szklanki [200ml] mąki orkiszowej

  • ¼ szklanki mąki pszennej

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • łyżeczka soli

  • ½ szklanki mleka

  • ¼ szklanki oliwy

  • 1 jajko

Dodatki:

  • kilka plasterków szynki prowansalskiej

  • natka pietruszki


Wykonanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 200stopni.

  2. Przygotowujemy sobie osobno składniki suche i mokre, następnie do mokrych dodajemy suche wszystko mieszając delikatnie mikserem.

  3. Do ciasta dodajemy szynkę i natkę.

  4. Uzupełniamy foremki do wysokości ¾.

  5. Pieczemy około 20 minut.


wtorek, 11 stycznia 2011

Pyszna propozycja na śniadanie. Małe babeczki z mąki kukurydzianej z serkiem i kiełkami. Można je również podawać podczas popołudniowego spotkania ze znajomymi, dodając zamiast serka np: wędzonego łososia!


Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej

  • 1 łyżka proszku do pieczenia

  • 1 płaska łyżeczka soli

  • 1 szklanka mleka [może być maślanka]

  • 2 jajka

  • pół szklanki oleju [może być oliwa]

Dodatki:

  • serek

  • kiełki

  • pomidory truskawkowe


Wykonanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

  2. Przygotowujemy ciasto mieszając ze sobą składniki suche z mokrymi, czyli w osobnych miskach przygotowujemy sobie składniki, następnie do mokrych dodajemy suche. Całość mieszamy na wolnych obrotach mikserem.

  3. Do każdej foremki wlewamy ciasto do wysokości ¾.

  4. Pieczemy około 20 minut, jeżeli foremki mają średnicę około 5 cm. Jeżeli np. foremki są mniejsze pieczemy krócej, około 15 minut.

  5. Podajemy z serkiem, kiełkami i lub z pomidorkami truskawkowymi.

poniedziałek, 10 stycznia 2011


Jak przystało na fankę muffinów

otrzymałam w prezencie gwiazdkowym od moje córki
ogromnego muffina.
Chciałam się pochwalić i tym akcentem
powitać wszystkich gości w Nowym Roku 2011.


muffin

Za kilka dni ruszam z kolejnymi przepisami i nowymi konkursami.
Zapraszam!


sobota, 18 grudnia 2010


Kolejna propozycja na święta. Połączenie piernika z makiem. Dużo dodatkowych aromatów, takich jak melasa, cukier cynamonowy i miód. Mak z bakaliami. Do tego dekoracja z lukru i kolorowego groszku.


Składniki na 10 babeczek [foremki o średnicy 4cm i wysokości około 5cm]:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka sody

  • 2-3 łyżki przyprawy do pierników

  • ¼ szklanki cukru cynamonowego

  • 3 łyżki miodu

  • 3 łyżki melasy

  • ½ szklanki mleka

  • ¼ szklanki oleju

  • 1 jajko

  • masa makowa około 150-200 ml

  • cukier puder do lukru

  • kolorowy groszek do dekoracji


Wykonanie:

  • Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Wysmarować masłem zagłębienia w blasze.

  • Przygotować suche składniki do ciasta, czyli mąkę, sodę i przyprawę korzenną przesiać.

  • Przygotować mokre składniki do ciasta, czyli mleko, olej, jajko, miód i melasę wlać do jednej miski.

  • Do składników mokrych dodać suche i całość delikatnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach.

  • Połowę ciasta rozlać do zagłębień w blasze.

  • Nałożyć po łyżce masy makowej.

  • Całość przykryć pozostałą częścią ciasta. Ważne, aby zagłębienia były wypełnione do wysokości ¾.

  • Włożyć do piekarnika. Piec około 20 minut. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką.

  • Po przestudzeniu wyjąć muffiny z blachy, udekorować lukrem i kolorowym groszkiem.


piątek, 17 grudnia 2010

Tym razem propozycja świąteczna do barszczu, i nie tylko. Małe babeczki nadziewane farszem grzybowym. Smakiem przypominają paszteciki, ale wyglądają zupełnie inaczej. Taka odmiana na świątecznym stole!


Składniki do farszu: 2 opakowania suszonych grzybów, 1 cebula, 20 dkg pieczarek

Składniki do ciasta:

  • 2 szklanki mąki

  • łyżka proszku do pieczenia

  • płaska łyżeczka soli

  • 1 szklanka mleka

  • 2 jajka

  • pół szklanki oliwy z oliwek


Przygotowanie farszu:

  • Zalewamy suszone grzyby wodą i gotujemy na wolnym „ogniu”. Dodajemy pokrojone pieczarki. Całość gotujemy około 1.5 godziny. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę i dodajemy grzyby wraz z pieczarkami. Całość smażymy około pół godziny, doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy w blenderze.

Przygotowanie ciasta:

  • Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce , większej przygotowujemy mokre składniki, czyli mleko, 2 jajka i oliwę. Dodajemy składniki suche całość mieszając mikserem na wolnych obrotach.

  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

  • Nakładamy po łyżeczce ciasta, tak by ciasto zakryło tylko dno mini foremki. Łyżeczką nakładamy farsz grzybowy. Uzupełniamy foremkę ciastem do wysokości około ¾.

  • Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 12-15 minut. Ja tuż przed końcem dogrzewam samą górę, tak by babeczki się zarumieniły.



... a gdy po obiedzie coś zostanie, można zapakować i idąc w gości zabrać w prezencie!



Smacznego!


14:25, smacznymuffin , Święta
Link Komentarze (3) »
wtorek, 14 grudnia 2010
Nadszedł czas na propozycje świąteczne. Dziś muffiny ala'makowiec.




Składniki do ciasta:

  • 2 szklanki mąki

  • 0.5 szklanki cukru

  • łyżka proszku do pieczenia

  • odrobina soli

  • 3-4 łyżki kakao

  • 1 szklanka mleka

  • 0.5 szklanki oleju

  • 2 jajka

Składniki do nadzienia:

  • masa makowa dostępna w sklepach spożywczych


Wykonanie:

  1. W osobnych miskach przygotowujemy sobie składniki suche i mokre. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia możemy przesiać. Do miski z mokrymi produktami dodajemy suche mieszając całość mikserem. Warto pamiętać o tym, by nie mieszać zbyt długo i na wolnych obrotach.

  2. Do foremek wlewamy ciasto, tak by zakryło dno. Nakładamy po łyżce masy makowej.

  3. Do pozostałego ciasta dodajemy 3-4 łyżki kakao.

  4. Uzupełniamy ciemnym ciastem foremki, tak by wszystko zajmowało nie więcej niż ¾ miejsca.

  5. Jeżeli nasze foremki mają około 4 cm średnicy pieczemy babeczki około 20 minut. Jeżeli babeczki są większe i mają około 5 cm średnicy pieczemy około 25 minut. Temperatura piekarnika to 200 stopni.

sobota, 04 grudnia 2010

Nie jadam na co dzień ani dżemów, ani powideł.  Jednak … wracając któregoś dnia do domu, w dniu w którym właśnie przyszła zima i mój samochód ani ja nie byliśmy na to jeszcze przygotowani [ Ja odczuwałam wyraźnie obniżenie temperatury a mój samochód miał letnie ogumienie ]  ... wykonaliśmy manewr skrętu, oczywiście z zachowaniem szczególnej ostrożności i zaparkowaliśmy z małym poślizgiem przed sklepem spożywczym. Zapytacie co było powodem tak szalonego wyczynu? Zachciało mi się POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH. Jak wiadomo takich chęci nie można lekceważyć!

Okazało się, że wybór powideł w sklepie jest spory. Nie mając w tym temacie doświadczenia wybrałam te, które były najciemniejsze.

Babeczki smakowały prze smacznie. Nie wiem co wpłynęło na takie odczucia. Czy po prostu można uznać, że wypiek mi się udał, czy moja zachcianka okazał się silniejsza. Nie wiem i się pewnie nie dowiem. Zaskoczeniem było dla mnie fakt, iż małe muffiny smakowały również mojej córce, która nie jada powideł!


Składniki: 3-4 łyżki kakao, 1.5 szklanki mąki, łyżka proszku do pieczenia, 0.5 szklanki cukru, szczypta soli, 1 szklanka mleka, 0.5 szklanki oleju, 2 jajka, powidła śliwkowe


Wykonanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 200stopni

  2. W osobnych miskach przygotowujemy osobno składniki mokre i suche. Do mokrych dodajemy suche składniki i mieszamy wszystko ze sobą mikserem używając wolnych obrotów.

  3. Do każdej foremki wlewamy łyżeczkę ciasta, łyżeczkę powideł i całość przykrywamy ponownie łyżeczką ciasta.

  4. Możemy babeczki posypać zmielonym lnem.

  5. Pieczemy około 12-15 minut.

wtorek, 30 listopada 2010

Dla osób zainteresowanych ziarenkami cukru które znalazły się na moich mini muffinach kilka dni temu zdradzam swój sekret. Oto opakowanie cukru i opis producenta, który znajduje się na opakowaniu.


Cukier perlisty, od lat cieszący się dużym uznaniem wśród zawodowych piekarzy i cukierników, to prosty sposób na pięknie udekorowane ciasta, desery czy gofry. Tajemnica wyjątkowych właściwości cukru perlistego, tkwi w odpowiedniej grubości i twardości ziarenek, które swoim wyglądem przypominają małe śnieżnobiałe perełki.

Dzięki wyjątkowym właściwościom małych perełek, cukier nie zmienia konsystencji i zachowuje śnieżnobiały kolor oraz niezwykle delikatny smak nawet w bardzo wysokich temperaturach. Cukier perlisty jest idealny do przyozdabiania wypieków zarówno przed, jak i po pieczeniu.

1 , 2 , 3 , 4 , 5