Kontakt do mnie!
joanna.m@poczta.fm


Durszlak.pl
czwartek, 25 października 2012

Dziś zacznę bez wstępu. Tylko zdjęcia !

Ciemne ciasto czekoladowe. Słodycz i aromat melasy. Gruszka.

Ciasto dosyć zbite, ale za to mocno czekoladowe. Wilgotne. Gruszka, oczywiście soczysta i bardzo smaczna. Wyśmienicie pasująca do czekoladowego ciasta.

Aż tu nagle ... Mamo: co to jest ?

To ... gałka muszkatołowa. Powąchaj ...

A gdzie przepis ? Dziś będzie bez przepisu. Wybaczcie!

A my dziękujemy za udział w zabawie !

poniedziałek, 15 października 2012

Ot, po prostu śliwki po raz kolejny. Są takie soczyste! Trudno przejść obok nich obojętnie. Dodatkowy pretekst by spróbować nowej mąki:  pszenno-żytnio-orkiszowej  [Skład: pszenna 34%, żytnia 33%, orkiszowa 33%, kraj pochodzenia Polska.] Polecam ! Przepis jak zwykle łatwy, szybki i zawsze się udaje.

Składnik główny: .

Składniki suche:

  • szklanka [250ml] mąki w tym przypadku pszenno-żytnio-orkiszowej *
  • pół szklanki [250ml] cukru
  • łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki mokre:

  • pół szklanki [250ml] mleka
  • 1/3 szklanki [250ml] oleju - około może być ciut więcej
  • dwa jajka

Przygotowanie: do mokrych składników dodajemy suche. Mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Dodajemy śliwki według własnego pomysłu, można pokroić w plasterki i położyć na wierzchu babeczek. Można przekroić na pół - to moja ulubiona wersja - śliwki "oddają" od siebie sok który jest pyszny i pięknie wygląda. Mniam ... Tak przygotowane muffiny w foremkach wkładamy do piekarnika 200stopni, pieczemy aż się zarumienią - około 20 minut. Koniec! Pozostaje tylko konsumpcja !

Smacznego !

* Osobiście zaliczam się do wzrokowców, więc dla tych których zainteresowałam mąką pszenno - żytnio - razową prezentuje zdjęcie - będzie ją łatwiej odnaleźć na regale w sklepie.

niedziela, 07 października 2012

Co roku, gdy zaczynają opadać liście nachodzi mnie ochota na ... smak ciasta marchewkowego. Wilgotne, z aromatem cynamonu, kardamonu i gałki muszkatałowej. Na mnie działa rozgrzewająco. Do tego odrobina bitej śmietany lub serka waniliowego. Mniam ...

Główny składnik - dwie szklanki tartej  .

Składniki suche:

  • 1.5 szklanki [250ml] mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0.5 szklanki [250ml] cukru
  • przyprawy - cynamon, kardamon, gałka muszkatałowa - ilość wg. własnych upodobań

Składniki mokre:

  • 2 szklanki tartej marchewki
  • 4 jajka
  • 0.75 ml oleju

Wykonanie:

  • nagrzać pierkarnik do 180 stopni
  • utrzeć marchewkę
  • przygotować dwie miski - do składników mokrych wiekszą, do suchych mniejszą
  • połączyć składniki suche i przesiać razem
  • połączyć składniki mokre i wymieszać łyżką
  • do składników mokrych dodać suche i wymieszać łyżką - jedno z ciast do których nie używam miksera
  • piec około 25 minut - przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem - jeżeli nic się nie przyczepia wyjmujemy !

Przy okazji używania Gałki Muszkatałowej, której na co dzień nie używam zbyt często lubię zobaczyć przyprawę w jej naturalnym środowisku. Zerknijcie !

Smacznego !

Dużą inspiracją do mojego pieczenia był przepis ze strony Kwestia Smaku , polecam !