Kontakt do mnie!
joanna.m@poczta.fm


Durszlak.pl
środa, 20 kwietnia 2011

Orzeźwiająca cytryna jako zwiastun nadchodzącej wiosny. Do tego w środku kandyzowana skórka pomarańczy i do posypania kolorowy mak dekoracyjny. Taka babeczka może nie tylko ozdobić wielkanocny koszyk , ale świetnie prezentuje się na świątecznym stole.

Dla mnie to świetny pomysł na drugie śniadanie z letnim mlekiem. Pycha!

wielkanocne muffiny

zyczenia

To co należałoby mieć w domu, aby zaspokoić pragnienie i upiec cytrynowe babeczki:

  • dwie cytryny, mogą być limonki

  • opakowanie kandyzowanych skórek z pomarańczy, można zastąpić rodzynkami

  • 2 szklanki mąki

  • łyżka proszku do pieczenia

  • pół szklanki cukru

  • szklanka kefiru, może być mleko

  • 2 jajka

  • pół szklanki oleju

  • szczypta soli

wielkanocne muffiny

wielkanoc

Przepis jest wyjątkowo prosty i zajmuje około 10-15 minut na przygotowanie plus około 20 minut na pieczenie.

  • W osobnych miskach przygotowujemy sobie składniki: suche i mokre. Bez dodatków. Suche warto przesiać.

  • Mieszamy je ze sobą. Do powstałej masy dodajemy startą skórkę z dwóch cytryn + wyciśnięty sok, inne dodatki wg uznania: kandyzowana skórka pomarańczy, rodzynki, pokrojone daktyle.

  • Rozlewamy ciasto do foremek.

  • Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20 minut.

Przepis na 12 sztuk, o średnicy 5 cm.

21:09, smacznymuffin , WIELKANOC
Link Komentarze (4) »
niedziela, 17 kwietnia 2011

jabłko i ser 

Dziś proponuje nietypowe wg mnie połączenie jabłka z żółtym serem cheddar. Oryginalny przepis znalazłam na stronie kuchnia.tv Moja wersja jest wersją którą wsparłam na bazie mojego przepisu podstawowego.

smaczny muffin

Największym zaskoczeniem dla mnie był fakt, iż nie czułam smaku sera. Być może za mało go użyłam.

smaczny muffin


Składniki które mnie zainspirowały, 2 jabłka i kawałek żółtego sera cheddar. Wydaje mi się, że ilość sera użytego do przepisu to bardzo indywidualna sprawa. Ja użyłam około 15 dkg.


Składniki suche:

1 szklanka mąki zwykłej

1 szklanka mąki razowej

1 łyżka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

cukier wg uznania: ja proponuję pół szklanki


Składniki mokre:

1 szklanka mleka

2 jajka

pół szklanki oleju

przepis

Wykonanie:

  • Do składników mokrych dodajemy cukier. Mieszamy.

  • Po wymieszaniu dodajemy składniki suche.

  • Na tarce o dużych oczkach trzemy dwa jabłka i ser. Można jabłka również pokroić w kostkę.

  • Uzupełniamy foremki do wysokości ¾.

  • Jeżeli nasze foremki mają średnice około 5 cm pieczemy babeczki około 20 minut.