Kontakt do mnie!
joanna.m@poczta.fm


Durszlak.pl
wtorek, 06 marca 2012

Mnie namówił mąż a ja namawiam Was. Warto zmienić zwykłą pszenną mąkę na zdrowszą, np.: na orkiszową. Smakuje a całość jest dużo zdrowsza. Warto zadbać o siebie i swoich najbliższych.


Babeczki nie są zbyt słodkie, ale nadzienie z kokosa i białego twarogu czynią z nich smaczną przekąskę. Mogą być dodatkiem do kawy lub propozycją na podwieczorek dla najmłodszych.

muffiny z wiórkami kokosowymi

Wykonie jak zwykle, wyjątkowo proste i szybkie.

Przepis niezawodny, polecam !

babeczki z kokosem

babeczki z kokosem


przepis

Składniki suche :


  • 1 1/5 szklanki mąki orkiszowej

  • 0/5 szklanki mąki pszennej

  • pół szklanki cukru

  • szczypta soli

  • łyżka proszku do pieczenia

  • kilka łyżek siemienia lnianego mielonego


Składniki mokre:


  • 1 szklanka mleka

  • 0/5 szklanki oleju

  • 2 jajka


Składniki do nadzienia:


  • 4-5 łyżek wiórków kokosowych

  • ok 100 g białego twarogu

  • kilka łyżek cukru, może być cukier waniliowy



  1. Przygotowanie nadzienia: do miseczki wsypujemy wiórki kokosowe i cukier, dodajemy twaróg i całość mieszamy. Tak by wszystko się połączyło w zbitą masę. Można podlać śmietaną, jeżeli jest taka potrzeba.

  2. Przygotowujemy ciasto: do mokrych składników dodajemy składniki suche i całość mieszamy mikserem na wolnych obrotach.

  3. Uzupełniamy foremki do wysokości 3/4. Z farszu formujemy małe kuleczki i wkładamy do każdej foremki. Dodajemy po łyżce ciasta na wierzch. Posypujemy siemię lnianym.

  4. Wkładamy foremki do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20 minut, do czasu aż się zarumienią.

muffin

Smacznego ! Miłego dnia ! Czy za oknem już wiosna !?