Kontakt do mnie!
joanna.m@poczta.fm


Durszlak.pl
poniedziałek, 19 grudnia 2011

Wilgotne babeczki z pomarańczowym budyniem KUBUSIOWYM dla dzieci i nie tylko. Wyjątkowo prosty  i niezawodny przepis a efekt wyjątkowy. Smakują nie tylko dzieciom, ale również dorosłym.

muffin z kubusiem

muffiny z kubusiem

Składniki:

nadzienie:

  • sok Kubuś z malinami, opakowanie budyniu śmietankowego

ciasto:

  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej

  • ¾ szklanki cukru

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1/3 łyżeczki soli

  • ½ szklanki wody

  • 1 jogurt naturalny [½ szklanki]

  • 1/3 oleju roślinnego

przepis na smaczne muffiny

Wykonanie:

  1. Nadzienie z Kubusia to nic innego jak budyń wykonany wg przepisy umieszczonego na opakowaniu. Należy tylko zamiast mleka użyć soku. Ważne, aby użyć mniej soku niż podana jest ilość mleka na opakowaniu, czyli w przypadku budyniu na 500 ml mleka używamy około 350 ml soku Kubuś.

  2. Przesiewamy mąkę z sodą. Dodajemy sól i cukier. W drugiej misce przygotowujemy składniki mokre, czyli wodę, olej i jogurt. Do składników mokrych wsypujemy składniki suche i całość mieszamy mikserem na wolnych obrotach.

  3. Do foremek wlewamy po łyżce ciasta. Na to nakładamy łyżeczkę budyniu i całość uzupełniamy ciastem do wysokości ¾ .

  4. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, 200 stopni na około 20 minut, ewentualnie 25 minut. Wszystko zależy od wielkości. Zaufajmy swojej intuicji lub wzrokowi, czyli jak się babeczki zarumienią to wyciągamy.

Smacznego !

muffin miniaturka

czwartek, 15 grudnia 2011

Gdy zostanie Wam odrobina masy makowej podpowiadam co można z niej zrobić. Wystarczy 30 minut i można już z piekarnika wyciągać 9 babeczek do popołudniowej kawy. Zmniejszona porcja ciasta, wystarczy szklanka mąki i nie trzeba mieć jajek. A zatem ... smacznego !

  muffiny z makiem

muffiny z masą makową

Ps: oczywiście kokardka to moja świąteczna fanaberia :)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • pół szklanki cukru, odrobina soli

  • pół  szklanki mleka

  • 1/4 szklanki oleju

  • dwie łyżki rumu

  • odrobina masy makowej

  • do posypania tarte orzechy



Wykonanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

  2. Przygotowujemy ciasto mieszając ze sobą składniki suche z mokrymi, czyli w osobnych miskach przygotowujemy sobie składniki, następnie do mokrych dodajemy suche. Całość mieszamy na wolnych obrotach mikserem.

  3. Do każdej foremki wlewamy ciasto do wysokości ¾. Nakładamy łyżeczkę masy makowej. Posypujemy tartymi orzechami.

  4. Pieczemy około 20 minut, jeżeli foremki mają średnicę około 5 cm. Jeżeli np. foremki są mniejsze pieczemy krócej, około 15 minut.

środa, 14 grudnia 2011

muffiny z rokpolem

muffiny z rokpolem

muffiny z rokpolem

a do nich koniecznie białe wino :) MNIAM!

wtorek, 13 grudnia 2011

Nie tylko dla sympatyków herbaty Earl Grey! Jak zwykle wyjątkowo prosty i niezawodny przepis, wystarczy zmniejszyć ilość mleka i dodać odrobinę mocnego naparu z herbaty. Ot, prosty zabieg a smak i zapach wyjątkowy! Obowiązkowo z ciepłą herbatą.

muffiny herbaciane  muffin z herbatą


Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżka proszku do pieczenia

  • pół szklanki cukru, odrobina soli

  • 3/4  szklanki mleka, 1/4 szklanki herbaty Earl Grey

  • 2 jajka

  • pół szklanki oleju



Wykonanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

  2. Przygotowujemy ciasto mieszając ze sobą składniki suche z mokrymi, czyli w osobnych miskach przygotowujemy sobie składniki, następnie do mokrych dodajemy suche. Całość mieszamy na wolnych obrotach mikserem.

  3. Do każdej foremki wlewamy ciasto do wysokości ¾.

  4. Pieczemy około 20 minut, jeżeli foremki mają średnicę około 5 cm. Jeżeli np. foremki są mniejsze pieczemy krócej, około 15 minut.

dla zainteresowanych

Skórka owoców, kwiaty i liście pomarańczy bergamota (bergamota, bergamotka) (Citrus bergamium) są źródłem między innymi olejku bergamotowego stosowanego w produkcji herbaty Earl Grey. informacja z wikipedii

bergamotka  bergamotka

niedziela, 11 grudnia 2011

Propozycją na przekąskę! Jak zwykle wyjątkowo prosty i niezawodny przepis. Wystarcz 15 minut przygotowań, 20 minut w piekarniku. Gdy muffiny wkładamy do piekarnika imożemy już otwierać butelkę wina i zasiadać do stołu. Podawane gorące zwiękaszją swoją atrakcyjność. Przepis sprawdza się gdy do drzwi pukają goście !

muffiny wytrawne

Pięknie pachną, wyśmienicie smakują i są łatwe w przygotowaniu.

muffiny wytrawne


Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej graham [może być zwykła]

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli

  • pół szklanki mleka

  • 1 jajko

  • 1/4 szklanki oleju [może być oliwa]

Dodatki:

  • ser Gorgonzola

  • rukola

  • cienkie plasterki kabanosa


Wykonanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

  2. Przygotowujemy ciasto mieszając ze sobą składniki suche z mokrymi, czyli w osobnych miskach przygotowujemy sobie składniki, następnie do mokrych dodajemy suche. Całość mieszamy na wolnych obrotach mikserem.

  3. Do ciasta dodajemy rukolę, ser i kabanosy.

  4. Uzupełniamy foremki. Możemy ciasto posypać słodką papryką, bedą smaczniejsze i ładniej będą wyglądać.

  5. Pieczemy około 20 minut, aż się zarumienią.