Kontakt do mnie!
joanna.m@poczta.fm


Durszlak.pl
niedziela, 20 lutego 2011

W oczekiwaniu na pierwsze krokusy moja propozycja na dziś to babeczki z kruszonką a w nich truskawki [oczywiście, niestety mrożone].


Ciasto od soku truskawkowego nabrało niestety lekko burego kolorytu, truskawki też nie prezentują się najokazalej, ale smak rekompensuje wszystko. Zapach również! Szczególnie gdy za oknem pada śnieg.

Składniki na 12 babeczek o średnicy 5cm.
  • 1 szklanka mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 2 opakowania cukru waniliowego

  • pół szklanki mąki

  • ¼ szklanki oleju

  • 1 jajko

  • pół opakowania mrożonych truskawek

  • składniki na kruszonkę: mąka, cukier i masło, w proporcjach 1/3


Wykonanie:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

  • Składniki suche mieszamy z mokrymi.

  • Wlewamy ciasto do foremek silikonowych, nie przekraczając wysokości ¾.

  • Dodajemy rozmrożone truskawki.

  • Posypujemy babeczki kruszonką.

  • Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.


Uwagi dodatkowe: Można część mleka uzupełnić sokiem z truskawek. Ciasto podczas pieczenia zmieni kolor na lekko brunatny. Dla niektórych jest to kolor mało atrakcyjny, ale babeczki stają się przez to bardziej aromatyczne i wilgotne.

Tagi: truskawki
09:01, smacznymuffin , ... z owocami
Link Komentarze (5) »