Kontakt do mnie!
joanna.m@poczta.fm


Durszlak.pl
sobota, 22 stycznia 2011
Małe babeczki pachnące pomarańczą. W smaku lekko kwaskowe i wilgotne.


Składniki na około 30 małych [średnica foremki 30 mm] babeczek:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • pół szklanki cukru

  • pół szklanki mleka

  • 1 jajko

  • ¼ szklanki oleju

Dodatki:

  • 1 pomarańcza


Wykonanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

  2. Przygotowujemy ciasto mieszając ze sobą składniki suche z mokrymi, czyli w osobnych miskach przygotowujemy sobie składniki, następnie do mokrych dodajemy suche. Całość mieszamy na wolnych obrotach mikserem.

  3. Do ciasta trzemy skórkę pomarańczy. Wcześniej skórkę warto oblać wrzątkiem.

  4. Można, ale nie trzeba wycisnąć połówkę pomarańczy.

  5. Do każdej foremki wlewamy ciasto do wysokości ¾.

  6. Można, ale nie trzeba do każdej foremki dodać pokrojone kawałki obranej pomarańczy.

  7. Można, ale nie trzeba posypać ciasto cukrem [trzcinowy, perlisty lub cynamonowy].

  8. Pieczemy około 12 minut, jeżeli nasze foremki są małymi foremkami średnicy 3 cm. Jeżeli foremki są większe należy wydłużyć czas pieczenia, np.: przy foremkach o średnicy około 5cm należy piec około 20 minut.

Tagi: pomarańcz
13:50, smacznymuffin , ... z owocami
Link Komentarze (8) »
niedziela, 16 stycznia 2011
Moje dzisiejsze śniadanie było pyszne! Gorące bułeczki z szynką prowansalską i natką pietruszki. Wszystkie dodatki upieczone w mące orkiszowej. Do tego odrobina kiełków i pomidorów.


12 gorących babeczek w 30 minut. Świetny pomysł na śniadanie dla gości.


Składniki:

  • ¾ szklanki [200ml] mąki orkiszowej

  • ¼ szklanki mąki pszennej

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • łyżeczka soli

  • ½ szklanki mleka

  • ¼ szklanki oliwy

  • 1 jajko

Dodatki:

  • kilka plasterków szynki prowansalskiej

  • natka pietruszki


Wykonanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 200stopni.

  2. Przygotowujemy sobie osobno składniki suche i mokre, następnie do mokrych dodajemy suche wszystko mieszając delikatnie mikserem.

  3. Do ciasta dodajemy szynkę i natkę.

  4. Uzupełniamy foremki do wysokości ¾.

  5. Pieczemy około 20 minut.


wtorek, 11 stycznia 2011

Pyszna propozycja na śniadanie. Małe babeczki z mąki kukurydzianej z serkiem i kiełkami. Można je również podawać podczas popołudniowego spotkania ze znajomymi, dodając zamiast serka np: wędzonego łososia!


Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej

  • 1 łyżka proszku do pieczenia

  • 1 płaska łyżeczka soli

  • 1 szklanka mleka [może być maślanka]

  • 2 jajka

  • pół szklanki oleju [może być oliwa]

Dodatki:

  • serek

  • kiełki

  • pomidory truskawkowe


Wykonanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

  2. Przygotowujemy ciasto mieszając ze sobą składniki suche z mokrymi, czyli w osobnych miskach przygotowujemy sobie składniki, następnie do mokrych dodajemy suche. Całość mieszamy na wolnych obrotach mikserem.

  3. Do każdej foremki wlewamy ciasto do wysokości ¾.

  4. Pieczemy około 20 minut, jeżeli foremki mają średnicę około 5 cm. Jeżeli np. foremki są mniejsze pieczemy krócej, około 15 minut.

  5. Podajemy z serkiem, kiełkami i lub z pomidorkami truskawkowymi.

poniedziałek, 10 stycznia 2011


Jak przystało na fankę muffinów

otrzymałam w prezencie gwiazdkowym od moje córki
ogromnego muffina.
Chciałam się pochwalić i tym akcentem
powitać wszystkich gości w Nowym Roku 2011.


muffin

Za kilka dni ruszam z kolejnymi przepisami i nowymi konkursami.
Zapraszam!