Kontakt do mnie!
joanna.m@poczta.fm


Durszlak.pl
niedziela, 24 marca 2013

...

Połączenie smaku żółtego sera Gouda z musztardą gruboziarnistą. Słodko ostre dodatki wypiekane w drożdżowym cieście. Mój debiut ciasta drożdżowego podanego w formie babeczki. Przepis wyjątkowo prosty, od lat stosowany głównie przy okazji robienia Pizzy dziś  "przetworzony" w inną formę i z innymi dodatkami.

Oczywiście, jako osoba wiecznie eksperymentująca w kuchni zachęcam do tworzenia własnych propozycji, czyli zastąpienia sera i musztardy swoimi ulubionymi dodatkami.

 SKŁADNIKI: mąka 1-1.5 szklanki, odrobina soli, opakowanie drożdży, letnia woda, odrobina cukru. Dodatki: kilka plasterków sera, musztarda.

Przy okazji dzisiejszego przepisu podaję sprawdzony przepis na ciasto do pizzy.

  • Przygotowujemy mąkę, około 1/5 szklanki [200ml] wymieszana z odrobiną soli.
  • Przygotowujemy składniki mokre, czyli letnia woda [około 200ml] wymieszana z drożdżami [połowa dużego opakowania] i odrobiną cukru.
  • Dodajemy składniki mokre do suchych. Całość delikatnie wyrabiamy na jednolitą masę. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po około 30 minutach ciasto powinno zwiększyć swoją objętość, ale nie należy popadać w rozpacz, jeżeli jednak objętość ciasta się zbytnio nie zwiększyła. Ciasto będzie odrobinę gorszę. Bardziej twarde, zbite, ale nadal smaczne.
  • Nożem dzielimy ciasto na małe kuliki z których formujemy płaskie placki. Smarujemy każdy z nich musztardą, wg. własnych upodobań. Kładziemy plasterek żółtego sera i całość zawijamy w roladę, którą po zwinięciu dodatkowo formujemy w kulę.
  • Wkładamy do foremki. Można posypać tartym serem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika [200stopni]. Pieczemy około 15-20 minut, aż się ciasto zarumieni. Można podawać lekko ciepłe.
  • Smacznego!

...

Kilka słów od siebie! To co w pieczeniu uważam za najatrakcyjniejsze to proces powstawania ciasta. Najczęściej wystarczy pomieszać ze sobą składniki suche z mokrymi i powstaje coś co można zjeść a czasami nawet bardzo atrakcyjnie wygląda. Od czasu do czasu można przeprowadzić różne eksperymenty. Uwielbiam to. Drugą moją pasją, to tworzenie czegoś bardziej trwałego, ale czasami również "słodkiego". Zobaczcie sami. Oto Szmaciane Misie.


niedziela, 17 marca 2013

Dzisiejszy bohater dnia to Matcha. Japońska sproszkowana herbata.

  • Matcha stanowi ogromne źródło witamin i minerałów (m.in. witaminy C, selenu, chromu, cynku i magnesu), przeciwutleniaczy i aminokwasów.
  • Wspomaga metabolizm i przyspiesza spalanie kalorii
  • Uspokaja i relaksuje, poprawia nastrój i pomaga w koncentracji, walczy z wirusami i bakteriami oraz obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Dodana do ciasta oddaje zwój kolor i smak. Ciekawe doświadczenie kulinarne.

Składniki suche:

  • 1 szklanka[200ml] mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1.5 łyżeczki herbaty Matcha

Składniki mokre:

  • pół szklanki[200ml] mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 małe jajka
Składniki na 12 babeczek o średnicy 4cm.




Przygotowanie to wyjątkowo prosta sprawa. Wystarczy połączyć składniki suche z mokrymi. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Wypełnić foremki do wysokości 3/4. Dodatkowo można posypać muffinki posiekanymi pistacjami. Pieczemy w piekaniku rozgrzanym do 180 stopni około 15-20 minut.




Ciasto po dodaniu herbaty Matcha staje się zielone. Kolor ten zmienia się po upieczeniu, ale odcień zieleni utrzymuje się. Traci tylko na swojej intensywności. Starałam się to pokazać na zdjęciach, ale chyba mi się to tak do końca nie udało.
 


Kilka słów od siebie! To co w pieczeniu uważam za najatrakcyjniejsze to proces powstawania ciasta. Upraszczając wystarczy pomieszać ze sobą składniki suche z mokrymi i powstaje coś co można zjeść a czasami nawet bardzo atrakcyjnie wygląda. Dodatkowo zabawa ta daje całkiem dużo mozliwości by przeprowadzić różne eksperymenty. Uwielbiam to. Drugą moją pasją, to tworzenie czegoś bardziej trwałego, ale oczywiście z duszą. Zobaczcie sami. Oto Szmaciane Misie.


czwartek, 25 października 2012

Dziś zacznę bez wstępu. Tylko zdjęcia !

Ciemne ciasto czekoladowe. Słodycz i aromat melasy. Gruszka.

Ciasto dosyć zbite, ale za to mocno czekoladowe. Wilgotne. Gruszka, oczywiście soczysta i bardzo smaczna. Wyśmienicie pasująca do czekoladowego ciasta.

Aż tu nagle ... Mamo: co to jest ?

To ... gałka muszkatołowa. Powąchaj ...

A gdzie przepis ? Dziś będzie bez przepisu. Wybaczcie!

A my dziękujemy za udział w zabawie !

poniedziałek, 15 października 2012

Ot, po prostu śliwki po raz kolejny. Są takie soczyste! Trudno przejść obok nich obojętnie. Dodatkowy pretekst by spróbować nowej mąki:  pszenno-żytnio-orkiszowej  [Skład: pszenna 34%, żytnia 33%, orkiszowa 33%, kraj pochodzenia Polska.] Polecam ! Przepis jak zwykle łatwy, szybki i zawsze się udaje.

Składnik główny: .

Składniki suche:

  • szklanka [250ml] mąki w tym przypadku pszenno-żytnio-orkiszowej *
  • pół szklanki [250ml] cukru
  • łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki mokre:

  • pół szklanki [250ml] mleka
  • 1/3 szklanki [250ml] oleju - około może być ciut więcej
  • dwa jajka

Przygotowanie: do mokrych składników dodajemy suche. Mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Dodajemy śliwki według własnego pomysłu, można pokroić w plasterki i położyć na wierzchu babeczek. Można przekroić na pół - to moja ulubiona wersja - śliwki "oddają" od siebie sok który jest pyszny i pięknie wygląda. Mniam ... Tak przygotowane muffiny w foremkach wkładamy do piekarnika 200stopni, pieczemy aż się zarumienią - około 20 minut. Koniec! Pozostaje tylko konsumpcja !

Smacznego !

* Osobiście zaliczam się do wzrokowców, więc dla tych których zainteresowałam mąką pszenno - żytnio - razową prezentuje zdjęcie - będzie ją łatwiej odnaleźć na regale w sklepie.

niedziela, 07 października 2012

Co roku, gdy zaczynają opadać liście nachodzi mnie ochota na ... smak ciasta marchewkowego. Wilgotne, z aromatem cynamonu, kardamonu i gałki muszkatałowej. Na mnie działa rozgrzewająco. Do tego odrobina bitej śmietany lub serka waniliowego. Mniam ...

Główny składnik - dwie szklanki tartej  .

Składniki suche:

  • 1.5 szklanki [250ml] mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0.5 szklanki [250ml] cukru
  • przyprawy - cynamon, kardamon, gałka muszkatałowa - ilość wg. własnych upodobań

Składniki mokre:

  • 2 szklanki tartej marchewki
  • 4 jajka
  • 0.75 ml oleju

Wykonanie:

  • nagrzać pierkarnik do 180 stopni
  • utrzeć marchewkę
  • przygotować dwie miski - do składników mokrych wiekszą, do suchych mniejszą
  • połączyć składniki suche i przesiać razem
  • połączyć składniki mokre i wymieszać łyżką
  • do składników mokrych dodać suche i wymieszać łyżką - jedno z ciast do których nie używam miksera
  • piec około 25 minut - przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem - jeżeli nic się nie przyczepia wyjmujemy !

Przy okazji używania Gałki Muszkatałowej, której na co dzień nie używam zbyt często lubię zobaczyć przyprawę w jej naturalnym środowisku. Zerknijcie !

Smacznego !

Dużą inspiracją do mojego pieczenia był przepis ze strony Kwestia Smaku , polecam !

wtorek, 25 września 2012

No i stało się ... zachorowałam. Od kilku dni zastanawiam się, jak długo jeszcze może doskwierać mi ból gardła. Co radzić droga KUCHNIO ? W lodówce odrobina MALIN a w szafce MĄKA z AMARANTUSA. Dla nie wtajemniczonych dodaję, iż  ...

... Mąka z nasion amarantusa charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i dietetyczną. Zawiera około 17% białka o wyjątkowej jak na białko roślinne wartości biologicznej. Jest ono bogate w lizynę, metioninę i tryptofan, w które są ubogie białka zbóż tradycyjnych. Zawarty w mące tłuszcz (ok. 8%) jest bogaty w niezbędne kwasy tłuszczowe oraz tokotrienole (pochodne witaminy E). Mąka z amarantusa jest bogata w żelazo, wapń i magnez. Zawartość żelaza jest 5 - krotnie wyższa niż w pszenicy.

A więc czas zabrać się do pieczenia !

Wykonanie wyjątkowo proste, mieszamy składniki mokre z suchymi. Na koniec dodajemy maliny. Całość można jeszcze posypać kruszonką.

Przepis na 8 muffinek o średnicy 4-5 cm.

Składniki mokre:

  • pół szklanki mleka - szklanka 200 ml
  • 1/4 szklanki oleju - szklanka 200 ml
  • 1 wieksze jajko

Składniki suche:

  • 1 szklanka mąki z amarantusa - szklanka 200 ml
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina soli

Dodatek: MALINY

Przy okazji chętnie zbiorę o Was przepis na udaną KRUSZONKĘ !?

A to wersja śniadaniowe dla ... np MĘŻA :)

Smacznego !

niedziela, 23 września 2012

Nie mogłam przejść obojętnie obok śliwki. Dawno już nic nie piekłam, ale jak sobie przypomniałam smak miękkiej śliwki w jeszcze ciepłym cieście to przepadłam. Dodałam do tego odrobinę aromatu rumowegi i niedziela od rana zapowiada się całkiem przyjemnie. Zachęcam. W sumie może całość zajęła mi 20 minut a przyjemność ... na cały dzień!




Przygotowanie bardzo proste - w tym przypadku babeczki właściwe zrobił mój trzyletni syn - należy pomieszać ze sobą składniki mokre z suchymi dodać śliwki i ... gotowe. 
Składniki mokre:
  •  pół szklanki mleka - szklanka 200 ml
  • 1/4 szklanki oleju - szklanka 200 ml
  • 1 jajko
  • pół łyżki olejku rumowego
Składniki suche:
  • szklanak mąki - w tym przadku żytniej, ale może być zwykła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier - ja dodałam 1/3 szklanki,  może być toreszczkę więcej
  • kilka łyżek mielonego siemienia lnianego

Dodatek:

ŚLIWKI - należy pokroić w drobne kawałki !

I zjedzone !

Smacznego!

niedziela, 17 czerwca 2012
Mąka orkiszowa, kakao, twaróg i czekolada! Smacznego !

Moja propozycja: utrzeć czekoladę gdy babeczki są jeszcze gorące i ... zjejść !

przepis

Składniki suche :


  • 1 szklanka mąki orkiszowej

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • pół szklanki cukru

  • szczypta soli

  • łyżka proszku do pieczenia

  • kilka łyżek kakao


Składniki mokre:


  • 1 szklanka mleka

  • 0/5 szklanki roztopionego masła

  • 2 jajka


Składniki do nadzienia:


  • 200 g twarogu białego

  • 3-4 łyżki cukru waniliowego

  • 1 żółtko



  1. Przygotowanie nadzienia: do miski wrzucamy twaróg, kilka łyżek cukru i jedno żółtko. Całość ucieramy widelcem na jednolitą masę.

  2. Przygotowujemy ciasto: do mokrych składników dodajemy składniki suche i całość mieszamy mikserem na wolnych obrotach.

  3. Uzupełniamy foremki do wysokości 3/4. Z farszu formujemy małe kuleczki i wkładamy do każdej foremki. Dodajemy po łyżce ciasta na wierzch. 

  4. Wkładamy foremki do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20-25minut, do czasu aż się zarumienią.

muffin

Smacznego ! Miłego dnia !

wtorek, 06 marca 2012

Mnie namówił mąż a ja namawiam Was. Warto zmienić zwykłą pszenną mąkę na zdrowszą, np.: na orkiszową. Smakuje a całość jest dużo zdrowsza. Warto zadbać o siebie i swoich najbliższych.


Babeczki nie są zbyt słodkie, ale nadzienie z kokosa i białego twarogu czynią z nich smaczną przekąskę. Mogą być dodatkiem do kawy lub propozycją na podwieczorek dla najmłodszych.

muffiny z wiórkami kokosowymi

Wykonie jak zwykle, wyjątkowo proste i szybkie.

Przepis niezawodny, polecam !

babeczki z kokosem

babeczki z kokosem


przepis

Składniki suche :


  • 1 1/5 szklanki mąki orkiszowej

  • 0/5 szklanki mąki pszennej

  • pół szklanki cukru

  • szczypta soli

  • łyżka proszku do pieczenia

  • kilka łyżek siemienia lnianego mielonego


Składniki mokre:


  • 1 szklanka mleka

  • 0/5 szklanki oleju

  • 2 jajka


Składniki do nadzienia:


  • 4-5 łyżek wiórków kokosowych

  • ok 100 g białego twarogu

  • kilka łyżek cukru, może być cukier waniliowy



  1. Przygotowanie nadzienia: do miseczki wsypujemy wiórki kokosowe i cukier, dodajemy twaróg i całość mieszamy. Tak by wszystko się połączyło w zbitą masę. Można podlać śmietaną, jeżeli jest taka potrzeba.

  2. Przygotowujemy ciasto: do mokrych składników dodajemy składniki suche i całość mieszamy mikserem na wolnych obrotach.

  3. Uzupełniamy foremki do wysokości 3/4. Z farszu formujemy małe kuleczki i wkładamy do każdej foremki. Dodajemy po łyżce ciasta na wierzch. Posypujemy siemię lnianym.

  4. Wkładamy foremki do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20 minut, do czasu aż się zarumienią.

muffin

Smacznego ! Miłego dnia ! Czy za oknem już wiosna !?

poniedziałek, 19 grudnia 2011

Wilgotne babeczki z pomarańczowym budyniem KUBUSIOWYM dla dzieci i nie tylko. Wyjątkowo prosty  i niezawodny przepis a efekt wyjątkowy. Smakują nie tylko dzieciom, ale również dorosłym.

muffin z kubusiem

muffiny z kubusiem

Składniki:

nadzienie:

  • sok Kubuś z malinami, opakowanie budyniu śmietankowego

ciasto:

  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej

  • ¾ szklanki cukru

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1/3 łyżeczki soli

  • ½ szklanki wody

  • 1 jogurt naturalny [½ szklanki]

  • 1/3 oleju roślinnego

przepis na smaczne muffiny

Wykonanie:

  1. Nadzienie z Kubusia to nic innego jak budyń wykonany wg przepisy umieszczonego na opakowaniu. Należy tylko zamiast mleka użyć soku. Ważne, aby użyć mniej soku niż podana jest ilość mleka na opakowaniu, czyli w przypadku budyniu na 500 ml mleka używamy około 350 ml soku Kubuś.

  2. Przesiewamy mąkę z sodą. Dodajemy sól i cukier. W drugiej misce przygotowujemy składniki mokre, czyli wodę, olej i jogurt. Do składników mokrych wsypujemy składniki suche i całość mieszamy mikserem na wolnych obrotach.

  3. Do foremek wlewamy po łyżce ciasta. Na to nakładamy łyżeczkę budyniu i całość uzupełniamy ciastem do wysokości ¾ .

  4. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, 200 stopni na około 20 minut, ewentualnie 25 minut. Wszystko zależy od wielkości. Zaufajmy swojej intuicji lub wzrokowi, czyli jak się babeczki zarumienią to wyciągamy.

Smacznego !

muffin miniaturka

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5