Kontakt do mnie!
joanna.m@poczta.fm


Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Muffiny z herbatą Matcha

Dzisiejszy bohater dnia to Matcha. Japońska sproszkowana herbata.

  • Matcha stanowi ogromne źródło witamin i minerałów (m.in. witaminy C, selenu, chromu, cynku i magnesu), przeciwutleniaczy i aminokwasów.
  • Wspomaga metabolizm i przyspiesza spalanie kalorii
  • Uspokaja i relaksuje, poprawia nastrój i pomaga w koncentracji, walczy z wirusami i bakteriami oraz obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Dodana do ciasta oddaje zwój kolor i smak. Ciekawe doświadczenie kulinarne.

Składniki suche:

  • 1 szklanka[200ml] mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1.5 łyżeczki herbaty Matcha

Składniki mokre:

  • pół szklanki[200ml] mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 małe jajka
Składniki na 12 babeczek o średnicy 4cm.




Przygotowanie to wyjątkowo prosta sprawa. Wystarczy połączyć składniki suche z mokrymi. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Wypełnić foremki do wysokości 3/4. Dodatkowo można posypać muffinki posiekanymi pistacjami. Pieczemy w piekaniku rozgrzanym do 180 stopni około 15-20 minut.




Ciasto po dodaniu herbaty Matcha staje się zielone. Kolor ten zmienia się po upieczeniu, ale odcień zieleni utrzymuje się. Traci tylko na swojej intensywności. Starałam się to pokazać na zdjęciach, ale chyba mi się to tak do końca nie udało.
 


Kilka słów od siebie! To co w pieczeniu uważam za najatrakcyjniejsze to proces powstawania ciasta. Upraszczając wystarczy pomieszać ze sobą składniki suche z mokrymi i powstaje coś co można zjeść a czasami nawet bardzo atrakcyjnie wygląda. Dodatkowo zabawa ta daje całkiem dużo mozliwości by przeprowadzić różne eksperymenty. Uwielbiam to. Drugą moją pasją, to tworzenie czegoś bardziej trwałego, ale oczywiście z duszą. Zobaczcie sami. Oto Szmaciane Misie.


niedziela, 17 marca 2013, smacznymuffin

Polecane wpisy