Kontakt do mnie!
joanna.m@poczta.fm


Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Babeczki Marchewkowe

Co roku, gdy zaczynają opadać liście nachodzi mnie ochota na ... smak ciasta marchewkowego. Wilgotne, z aromatem cynamonu, kardamonu i gałki muszkatałowej. Na mnie działa rozgrzewająco. Do tego odrobina bitej śmietany lub serka waniliowego. Mniam ...

Główny składnik - dwie szklanki tartej  .

Składniki suche:

  • 1.5 szklanki [250ml] mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0.5 szklanki [250ml] cukru
  • przyprawy - cynamon, kardamon, gałka muszkatałowa - ilość wg. własnych upodobań

Składniki mokre:

  • 2 szklanki tartej marchewki
  • 4 jajka
  • 0.75 ml oleju

Wykonanie:

  • nagrzać pierkarnik do 180 stopni
  • utrzeć marchewkę
  • przygotować dwie miski - do składników mokrych wiekszą, do suchych mniejszą
  • połączyć składniki suche i przesiać razem
  • połączyć składniki mokre i wymieszać łyżką
  • do składników mokrych dodać suche i wymieszać łyżką - jedno z ciast do których nie używam miksera
  • piec około 25 minut - przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem - jeżeli nic się nie przyczepia wyjmujemy !

Przy okazji używania Gałki Muszkatałowej, której na co dzień nie używam zbyt często lubię zobaczyć przyprawę w jej naturalnym środowisku. Zerknijcie !

Smacznego !

Dużą inspiracją do mojego pieczenia był przepis ze strony Kwestia Smaku , polecam !

niedziela, 07 października 2012, smacznymuffin

Polecane wpisy