Kontakt do mnie!
joanna.m@poczta.fm


Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Muffinkowa Śliwa


Nie mogłam przejść obojętnie obok śliwki. Dawno już nic nie piekłam, ale jak sobie przypomniałam smak miękkiej śliwki w jeszcze ciepłym cieście to przepadłam. Dodałam do tego odrobinę aromatu rumowegi i niedziela od rana zapowiada się całkiem przyjemnie. Zachęcam. W sumie może całość zajęła mi 20 minut a przyjemność ... na cały dzień!




Przygotowanie bardzo proste - w tym przypadku babeczki właściwe zrobił mój trzyletni syn - należy pomieszać ze sobą składniki mokre z suchymi dodać śliwki i ... gotowe. 
Składniki mokre:
  •  pół szklanki mleka - szklanka 200 ml
  • 1/4 szklanki oleju - szklanka 200 ml
  • 1 jajko
  • pół łyżki olejku rumowego
Składniki suche:
  • szklanak mąki - w tym przadku żytniej, ale może być zwykła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier - ja dodałam 1/3 szklanki,  może być toreszczkę więcej
  • kilka łyżek mielonego siemienia lnianego

Dodatek:

ŚLIWKI - należy pokroić w drobne kawałki !

I zjedzone !

Smacznego!

niedziela, 23 września 2012, smacznymuffin

Polecane wpisy