Kontakt do mnie!
joanna.m@poczta.fm


Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Malina z amarantusem

No i stało się ... zachorowałam. Od kilku dni zastanawiam się, jak długo jeszcze może doskwierać mi ból gardła. Co radzić droga KUCHNIO ? W lodówce odrobina MALIN a w szafce MĄKA z AMARANTUSA. Dla nie wtajemniczonych dodaję, iż  ...

... Mąka z nasion amarantusa charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i dietetyczną. Zawiera około 17% białka o wyjątkowej jak na białko roślinne wartości biologicznej. Jest ono bogate w lizynę, metioninę i tryptofan, w które są ubogie białka zbóż tradycyjnych. Zawarty w mące tłuszcz (ok. 8%) jest bogaty w niezbędne kwasy tłuszczowe oraz tokotrienole (pochodne witaminy E). Mąka z amarantusa jest bogata w żelazo, wapń i magnez. Zawartość żelaza jest 5 - krotnie wyższa niż w pszenicy.

A więc czas zabrać się do pieczenia !

Wykonanie wyjątkowo proste, mieszamy składniki mokre z suchymi. Na koniec dodajemy maliny. Całość można jeszcze posypać kruszonką.

Przepis na 8 muffinek o średnicy 4-5 cm.

Składniki mokre:

  • pół szklanki mleka - szklanka 200 ml
  • 1/4 szklanki oleju - szklanka 200 ml
  • 1 wieksze jajko

Składniki suche:

  • 1 szklanka mąki z amarantusa - szklanka 200 ml
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina soli

Dodatek: MALINY

Przy okazji chętnie zbiorę o Was przepis na udaną KRUSZONKĘ !?

A to wersja śniadaniowe dla ... np MĘŻA :)

Smacznego !

wtorek, 25 września 2012, smacznymuffin

Polecane wpisy