Kontakt do mnie!
joanna.m@poczta.fm


Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Muffiny wytrawne z rukolą i serem Gorgonzola

Propozycją na przekąskę! Jak zwykle wyjątkowo prosty i niezawodny przepis. Wystarcz 15 minut przygotowań, 20 minut w piekarniku. Gdy muffiny wkładamy do piekarnika imożemy już otwierać butelkę wina i zasiadać do stołu. Podawane gorące zwiękaszją swoją atrakcyjność. Przepis sprawdza się gdy do drzwi pukają goście !

muffiny wytrawne

Pięknie pachną, wyśmienicie smakują i są łatwe w przygotowaniu.

muffiny wytrawne


Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej graham [może być zwykła]

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli

  • pół szklanki mleka

  • 1 jajko

  • 1/4 szklanki oleju [może być oliwa]

Dodatki:

  • ser Gorgonzola

  • rukola

  • cienkie plasterki kabanosa


Wykonanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

  2. Przygotowujemy ciasto mieszając ze sobą składniki suche z mokrymi, czyli w osobnych miskach przygotowujemy sobie składniki, następnie do mokrych dodajemy suche. Całość mieszamy na wolnych obrotach mikserem.

  3. Do ciasta dodajemy rukolę, ser i kabanosy.

  4. Uzupełniamy foremki. Możemy ciasto posypać słodką papryką, bedą smaczniejsze i ładniej będą wyglądać.

  5. Pieczemy około 20 minut, aż się zarumienią.

niedziela, 11 grudnia 2011, smacznymuffin

Polecane wpisy