Kontakt do mnie!
joanna.m@poczta.fm


Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Muffiny piernikowe z makiem


Kolejna propozycja na święta. Połączenie piernika z makiem. Dużo dodatkowych aromatów, takich jak melasa, cukier cynamonowy i miód. Mak z bakaliami. Do tego dekoracja z lukru i kolorowego groszku.


Składniki na 10 babeczek [foremki o średnicy 4cm i wysokości około 5cm]:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka sody

  • 2-3 łyżki przyprawy do pierników

  • ¼ szklanki cukru cynamonowego

  • 3 łyżki miodu

  • 3 łyżki melasy

  • ½ szklanki mleka

  • ¼ szklanki oleju

  • 1 jajko

  • masa makowa około 150-200 ml

  • cukier puder do lukru

  • kolorowy groszek do dekoracji


Wykonanie:

  • Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Wysmarować masłem zagłębienia w blasze.

  • Przygotować suche składniki do ciasta, czyli mąkę, sodę i przyprawę korzenną przesiać.

  • Przygotować mokre składniki do ciasta, czyli mleko, olej, jajko, miód i melasę wlać do jednej miski.

  • Do składników mokrych dodać suche i całość delikatnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach.

  • Połowę ciasta rozlać do zagłębień w blasze.

  • Nałożyć po łyżce masy makowej.

  • Całość przykryć pozostałą częścią ciasta. Ważne, aby zagłębienia były wypełnione do wysokości ¾.

  • Włożyć do piekarnika. Piec około 20 minut. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką.

  • Po przestudzeniu wyjąć muffiny z blachy, udekorować lukrem i kolorowym groszkiem.


sobota, 18 grudnia 2010, smacznymuffin

Polecane wpisy

Komentarze
karmel-itka
2010/12/18 20:41:04
ależ wysoka ta muffinka! aż do nieeeba!
pyszna. mak i piernik? dośc innowacyjne połączenie.