Kontakt do mnie!
joanna.m@poczta.fm


Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Małe babeczki z farszem grzybowym

Tym razem propozycja świąteczna do barszczu, i nie tylko. Małe babeczki nadziewane farszem grzybowym. Smakiem przypominają paszteciki, ale wyglądają zupełnie inaczej. Taka odmiana na świątecznym stole!


Składniki do farszu: 2 opakowania suszonych grzybów, 1 cebula, 20 dkg pieczarek

Składniki do ciasta:

  • 2 szklanki mąki

  • łyżka proszku do pieczenia

  • płaska łyżeczka soli

  • 1 szklanka mleka

  • 2 jajka

  • pół szklanki oliwy z oliwek


Przygotowanie farszu:

  • Zalewamy suszone grzyby wodą i gotujemy na wolnym „ogniu”. Dodajemy pokrojone pieczarki. Całość gotujemy około 1.5 godziny. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę i dodajemy grzyby wraz z pieczarkami. Całość smażymy około pół godziny, doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy w blenderze.

Przygotowanie ciasta:

  • Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce , większej przygotowujemy mokre składniki, czyli mleko, 2 jajka i oliwę. Dodajemy składniki suche całość mieszając mikserem na wolnych obrotach.

  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

  • Nakładamy po łyżeczce ciasta, tak by ciasto zakryło tylko dno mini foremki. Łyżeczką nakładamy farsz grzybowy. Uzupełniamy foremkę ciastem do wysokości około ¾.

  • Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 12-15 minut. Ja tuż przed końcem dogrzewam samą górę, tak by babeczki się zarumieniły.



... a gdy po obiedzie coś zostanie, można zapakować i idąc w gości zabrać w prezencie!



Smacznego!


piątek, 17 grudnia 2010, smacznymuffin

Polecane wpisy

Komentarze
maryjerzak
2010/12/17 19:04:31
Tego nigdy nie jadłam, ale to dobry pomysł na moim świątecznym stole, na pewno. Mąż będzie zachwycony, bo uwielbia pieczarki i grzyby. :)
-
karmel-itka
2010/12/17 22:27:25
o rety! świetne!
bardzo ciekawy pomysł na święta, ale również na imprezę jako rewelacyjna przekąska ;]
-
kulinarnespotkania
2010/12/17 23:23:37
fajny pomysl z tym grzybowym nadzieniem:)