Kontakt do mnie!
joanna.m@poczta.fm


Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Pałeczki gruszki na muffinie

Kolejna propozycja na wykorzystanie gruszki. Tym razem dosyć klasyczne połączenie. Gruszka z gorzką ciemną czekoladą. Dla urozmaicenia postanowiłam wykorzystać obierki i skandyzowanymi udekorować małe babeczki. Efekt? Oceńcie sami!

muffiny z gruszką i czekoladą

Przepis na muffiny.

Składniki główne: 2 gruszki, tabliczka gorzkiej czekolady, cukier do skandyzowania obierek, migdały w płatkach

Składniki na ciasto: suche [ 2 szklanki mąki, łyżka proszku do pieczenia, odrobina soli, pół szklanki cukru], składniki mokre [ 1 szklanka mleka, pół szklanki oleju, 2 jaja ]


muffiny z gruszką i czekoladą

Wykonanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

  2. Obieramy gruszki. Staramy się obierać je tak, by skórki byłoby nam wygodnie pokroić na drobne paseczki. Do małego rondelka nalewamy wodę, około pół szklanki i tyle samo lub więcej cukru. Całość gotujemy około 30 minut. Przesiewamy skórki przez sitko.

  3. Robimy ciasto mieszając ze sobą składniki mokre z suchymi.

  4. Wypełniam foremki. Proponuję użyć foremek do mini muffinek. Ciasto wlewam tylko aby zakryć dno.

  5. Do każdej foremki wkładamy kawałek gruszki i kilka kawałków połamanej gorzkiej czekolady.

  6. Pozostałą cześć foremek zalewamy ciastem do wysokości ¾.

  7. Każdą babeczkę posypujemy skandyzowaną skórką gruszki. Można posypać dodatkowo cukrem trzcinowym.

  8. Piec około 12-15 minut. Do czasu aż się zarumienią.



muffin z gruszką i czekoladą muffin z gruszką i czekoladą

Smacznego!


smaczny-muffin


poniedziałek, 01 listopada 2010, smacznymuffin

Polecane wpisy