Kontakt do mnie!
joanna.m@poczta.fm


Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Skarmelizowany ananas z m±k± kukurydzian±

Moja propozycja na dzi¶ to mini muffiny z kandyzowanym ananasem. Dla urozmaicenia smaku i wygl±du zmodernizowałam podstawowy przepis i użyłam w połowie m±ki kukurydzianej. Dodatkowo, aby podkre¶lić smak słodkiego ananasa tuż przed wyjęciem z pieca podpiekłam wystajace czę¶ci ananasa tak by cukier którym oblepiony jest owoc mógł się skarmelizować. Wg mnie dzięki temu zabiegowi muffiny dodatkowo wzbogaciły swój smak.

muffin z ananasem

 

Przepis na muffiny.

Składniki mokre: 1 szklanka mleka, 0.5 szklanki oleju , 2 jajka

Składniki suche: 1 szklanka m±ki pszennej, 1 szklanka m±ki kukurydzianek

1 łyżka proszku do pieczenia, 0.5 łyżki sody,  0.5 szklanki cukru, szczypta soli

Wykonanie: mieszamy składniki mokre z suchymi używaj±c miksera. Mikser można ustawić na słabe obroty. Kandyzowane ananasy kroimy na drobne kawałki. Jeżeli zależy nam na skarmelizowaniu wystaj±cych cz±stek ananasa dobrze jest pokroić ananasa w paseczki. Do foremek o ¶rednicy 30mm wlewamy około ¾ ciasta. Dodajemy do każdej foremki kilka kawałków ananasa. Cało¶ć pieczemy w rozgrzanym piekarniku 200stopni około 10-12 minut aż się zarumieni±.


muffin z ananasem


Smacznego.

smaczny-muffin


niedziela, 24 paĽdziernika 2010, smacznymuffin

Polecane wpisy